Рацкеве

град во Унгарија

Рацкеве ( српски : Српски Ковин) — град на островот Цепел во округот Пешт, Унгарија. Нејзините жители се Унгарци, со малцинство на Срби.

Српскиот манастир Ковин, најстариот во Унгарија и еден од двата во епархијата на Будим на Српската православна црква, бил изграден во 1487 година во центарот на Рацкеве. Исто така во централниот дел Рацкеве е замокот Савој на принцот Јуџин Савој, изграден во барокниот стил во 1702-1750 година.

Историја уреди

 
Градското собрание на Рацкеве
 
Српска православна црква од 1487 година.
 
Слики од српската православна црква

Во 15 век многу српски бегалци доаѓале од Југот, бегајќи од инвазиите на отоманските Турци. Во тоа време, населбата била наречена Кискеве, со значење „Мал Кеве“, а Србите го нарекле градот Мал Ковин или Горњи Ковин за разлика од името на другииот Ковин, Долни Ковин на југ, каде што Србите избегале.

Во 16 век, Рацкеве бил респектабилен трговски град. Калвинистичката варијанта на реформацијата се ширела во градот од Сегеди Кис Иштван.

Во 1541, градот паднал под османлиско владеење, а поголемиот дел од населението побегнало кон север. Многу Срби кои живееле во градот се населиле во Ѓер и Комаром. Оние кои останале во градот избрале "војвода" наречен Ѓурѓе (1543-46). Во 1567 година, градот бил населен со (главно калвинистички ) Унгарци и Срби.

Во 1698 година, по протерувањето на Турците од целиот остров Чепел, а со тоа и Рацкеве, исто така, станал земја на победничкиот принц Еуген Савојски. Новиот сопственик го изградил својот замок во оваа населба.

Во 18 век, доаѓањето на германските доселеници го зголемил бројот на жители во градот. Така, населбата станала триетничка локација со Унгарците, Србите и Германците. Нивните потомци го нарекувале местото Српски Ковин.

Крајот на 19 век и почетокот на милениумскиот период претставувал голем пораст за животот на градот. Во тоа време, оригиналниот дрвен мост бил заменет со постојан железен мост и била донесена одлука за изградба на нова градска сала, која подоцна била подигната во стилот на Сецесија на местото на оригиналот.

Еден познат рај за риболов, Ангеличкиот остров ја дели гранката на Дунав овде. Одморалишта биле развиени во 1970-ти години. Градскиот статус повторно му бил доделен на Рацкеве во 1984 година.

Место уреди

Рацкеве е познат по единствената српска православна црква во готскиот стил во Унгарија од 15 век.

Католичката црква била дизајнирана од Патај Ласло. Фреските во црквата вреди да се видат.

Калвинистичката црква е изградена во нео-готски стил во 1913 година.

Исто така постои и музеј Арпад.

Постои само автентична стара Бродска мелница во Унгарија. Таа била изградена само од донации и ова е најпосетуваната атракција во градот.

Замок Савој уреди

Замокот Савој на принцот Еуген Савојски во централниот дел на Рацкеве бил изграден во барокен стил во 1702-1750 година.

Близначки градови - збратимени градови уреди

Рацкеве е збратимен со:

  •   Батактарантаза , Унгарија
  •   Калден , Германија
  •   Цијани , Романија
  •   Ковин , Србија

Значајни луѓе уреди

  • Јован Монастерлија , командант во Хабсбург
  • Клари Катона , пејач

Наводи уреди