Хевеш
Heves megye
Округ на градот
Регион Северен Унгарски регион
Административен центар Егер
Површина 3.637,41 км2
Население 316.874 (2008)
Густина на населението 87,1 /км²
Број на населени места 121
Мрежно место www.hevesmegye.hu/
 Унгарија

Окруог Хевеш (унгарски: Heves) е еден од 19 унгарски окрузи кој се наоѓа во северна Унгарија. Сместен е помеѓу десниот брег на реката Тиса и Матра и планинската верига Бук. Своите граници ги дели со унгарските окрузи Пешта, Ноград, Боршод-Абауј-Земплен, Јас-Наѓкун-Солнок. Главен град на округот е Егер.

Главни атракции

уреди
 
De la Motte вилата во Ножвај.
 
Замокот Киснана.
 • Езерото Тиза
 • Бук Националниот парк
 • Замокот Егер и Градот Егер
 • Фелдебро, 11th century Romanesque church
 • Хатван, вила на Грасалкович
 • Замокот Киснана
 • Ножвај, De la Motte вилата
 • Парад
 • Замокот Сирок
 • Сарвашко, остатоци од замок

Географија

уреди

Округот Хевес е географски различна област; северниот дел на областа е планински (Матра и Бук се највисоките планински вериги во цела Унгарија), додека на југ зазема и дел од Големата Унгарска котлина. На југ се граничи со езерото Тиза, најголемото природно езеро во Унгарија. Средната температура се движи од 8 до 10 °C (повисока е во јужните делови на округот).

Реки

уреди

Највисока точка

уреди
 • Кекестето, Матра (1014 m; највисока во Унгарија)

Најниска точка

уреди
 • Кискоре (86 m.)

Надворешни врски

уреди