Бекеш
Békés megye
Грб на округот
HU county Bekes.svg
Регион Голема јужна котлина
Административен центар Бекешчаба
Површина 5.631,05 km²
Број на население 376.657 (2008)
Густина на население 66,8 /km²
Број на населени места 75
Веб-страница www.bekesmegye.hu/

Округот Бекеш (на унгарски: Békés megye) e еден од 19-те окрузи на Унгарија сместен во југоисточниот дел на земјата, односно во регионот голема јужна котлина.

Округот Бекеш своите граници ги дели со Романија и унгарските окрузи Чонград, Јас-Наѓкун-Солнок и Хајду-Бихар. Површината на округот изнесува 5.631,05 km², а седиште и административен центар на округот е градот Бекешчаба.

ГеографијаУреди

Округот Бекеш се наоѓа во рамничарскиот дел на Панонската низина и како таков има доста квалитетно обработливо земјиште, погодно за земјоделство. Просечно во областа паѓа околу 645 mm дожд. Една петтина од произведувањето на гас во Унгарија потекнува од Бекеш.

Реки кои се наоѓаат во округот се:

 
Реката Кереш

НаселениеУреди

Округот, според пописот од 2008 година, има вкупно 376.657 граѓани. Повеќе од 60% од граѓаните во округот живеат во градовите. Освен мнозинството Унгарци, во округот живеат уште и:

Надворешни врскиУреди


35п| Окрузи на Унгарија
Бач-Кишкун  •  Барања  •  Бекеш  •  Боршод-Абауј-Земплен  •  Чонград  •  Фејер  •  Ѓер-Мошон-Шопрон  •  Хајду-Бихар  •  Хевеш  •  Јас-Наѓкун-Солнок  •  Комаром-Естергом  •  Ноград  •  Пешта  •  Шомоѓ  •  Саболч-Сатмар-Берег  •  Толна  •  Ваш  •  Веспрем  •  Зала  •  Фотографии