Баја

град во Унгарија

Баја (Baja) — град во округот Бач-Кишкун , јужна Унгарија. Ова е втор по големина град во округот, по окружното седиште во Кечкемет, и е дом на околу 37.000 луѓе. Баја е седиште во општината Баја.

Баја
Град
Town hall
Гратски плоштад
Coat of arms of Baja
знак на армијата
Baja is located in Hungary
Baja
Baja
Местоположба на Баја
Show map of Hungary
Baja is located in Europe
Baja
Baja
Баја (Европа)
Show map of Europe
Coordinates: 46°11′00″N 18°57′13″E / 46.1833°N 18.9537°E / 46.1833; 18.9537
Место
 • Вкупно 177.61 км2 (68.58 sq mi)
Популација 
(2009)
 • Вкупно 37,707
Популација по етникум
 • Унгарци 83.4%
 • Германци 4.3%
 • Хрвати 2.1%
 • Gypsies 1.2%
 • Срби 0.5%
 • Романци 0.2%
 • Словенци 0.1%
 • Бугари 0.1%
 • Други 0.8%
Популација по религии
 • Роми католици 47.9%
 • Грци Католици 0.1%
 • Калвинисти 3.3%
 • Lutherans 0.6%
 • Евреи 0.1%
 • Други 2.7%
 • Без религија 16.0%
 • Непознато 29.2%
Area code(s) 79
Website https://www.bajaionkormanyzat.hu/

Околината на Баја била постојано населувана од крајот на железното време, но постојат докази за човечко присуство од праисториските времиња. Самата населба најверојатно била основана во 14 век. Откако Отоманското Царство ја освоила Унгарија, Баја станала повеќе од другите околни населби, и во 1696 година на Баја ѝ биле доделени градските права.

Денес, Баја игра важна улога во животот на Северна Бачка како локален трговски центар и давател на јавни услуги, како што се образованието и здравството. Има неколку патишта и железничко поврзување со други делови на земјата, а исто така нуди и локален јавен превоз за своите жители. Да се биде близу до Дунав и шумата на Геменц, како и да има свои културни знаменитости, го прави кандидат за туризам, но ова сè уште не е добро воспоставено.

Потекло на поимот уреди

Унгарското име на градот е изведено од турски јазик. Името значи "бик". Латинското име на градот е Франсило. Баја, исто така, има и германско име: Франкенштадт.

Јужните Словени, Буњивци и Србите кои живеат во градот, го нарекуваат Баја со исто име како и Унгарците, но со малку поинаков изговор.

Демографија уреди

Градот има 37.707 жители од 1 јануари 2009 година. Во пописот од 2001 година, малку поголемо население од 38.360 пријавило етничка припадност:

Од 1 јануари 2009 година има 15.969 куќи.

Географија уреди

 
Францискански манастир

Локација уреди

Баја се наоѓа околу 150 км јужно од Будимпешта и 108 км југозападно од Кечкемет, на преминот на патот 55 и патот 51, на реката Дунав.

Баја е во центар на два големи региони: Големата унгарска рамнина и Прекудунавска Унгарија. Реката Дунав ги одделува двата региони. Западно од градот, се шири Геменшпаст. Гемцен е дел од Националниот парк Дунав-Драва. Таму може да се стигне од Баја преку тесната железничка пруга.

Баја се наоѓа на левиот брег на реката, на Големата унгарска рамнина. Сепак, Баја е послична на градовите од Прекудунавска Унгарија. На исток се одгледуваат обработливи култури како пченка, пченица и јачмен.

Клима уреди

Баја се наоѓа меѓу континенталниот и средоземниот регион на Унгарија. Летата се топли (температурата понекогаш се движи до 35-36 °C) и суви, додека зимата е студена и снежна.

Стопанство уреди

Градот игра важна улога во водниот транспорт на Унгарија, со меѓународно пристаниште. Во Баја се наоѓаат две корпорации: Аксиал и Делхус. Аксиал продава земјоделски машини низ цела источна Европа, додека Делхус произведува месни производи. Гемец Форест и Гаме Лтд. управува со блискиот природен резерват. Постојат бројни трговски структури во градот, кои се важни за луѓето што живеат во и околу Баја. Пред неколку години, отворен е супермаркетот ТЕСКО.

Галерија уреди

Збратимени градови уреди

Баја е збратимен со:

 •   Аргентан , Франција
 •   Сомбор, Србија
 •   Вајлинген , Германија
 •   Devizes, Велика Британија
 •   Хомезовасрхели , Унгарија
 •   Тргу Муреш , Романија
 •   Санџоргу де Падуре , Романија
 •   Тистед, Данска
 •   Лабин, Хрватска

Наводи уреди

Надворешни врски уреди

Официјални мрежни места уреди

 • (унгарски)

Јавна страница на Баја

 • (унгарски)

(англиски) Официјално мрежно место на локалната власт

Веб камери уреди

Дополнителни врски уреди

(унгарски) Главна страница на Ady Endre Library

 • (англиски)

(унгарски) Опсерваторија Дома

 • (унгарски)

Баја спортски вести Архивирано на 5 октомври 2008 г.