Толна
Tolna megye
Грб на округот
Регион Јужен прекудунавски регион
Административен центар Сексард
Површина 3703,31 км2
Население 238.431 (2008)
Густина на населението 64,3 /км2
Број на населени места 109

Толна (унгарски: Tolna megye) е административен округ (comitatus или megye) во денешна Унгарија и во нејзиниот претходник Кралството Унгарија. Сместен е во централна Унгарија, на левиот брег од реката Дунав. Ги дели неговите граници со унгарските окрузи: Шомоѓ, Бач-Кишкун и Барања. Главен град на округот Толна е Сексард. Неговата површина изнесува 3703 км2.

Историја

уреди
 
Сексард.

Tолна (на латински: comitatus Tolnensis) исто така било името на историскиот административен округ (comitatus) во Кралството Унгарија. Неговата територија, која била скоро истата колку и на денешниот округ Толна, денеска се наоѓа во централна Унгарија со градот Сексард како главен административен центар.

Надворешни врски

уреди