Замокот во Бољ
Грб

Бољ (унгарски: Bóly, хрватски: Boja, германски: Bohl) е град во Унгарија. Бољ се наоѓа во рамките на округот Барања. Градот има 4.002 жители според податоците од 2010 година.

Во Бољ има малцинска самоуправа на српското малцинство во Унгарија.

МестоположбаУреди

Бољ се наоѓа во јужниот дел на Унгарија, во близина на државната граница со Хрватска, која е на 12 километри јужно од градот. Од првиот голем град, Печ, градот е оддалечен околу 35 километри југоисточно.

Градот се наоѓа во централниот дел на Панонската Низина, во историскиот регион Барања. Населбата се наоѓа на приближно метар надморска височина, а околината е рамничарска.

Историја на Србите во градотУреди

Во 1724 година во градот имало околу 30 српски православни семејства. Во 1747 година дотогашната Српска Боја била преименувана во Германска Боја. Таа ја потиснала државната власт на Србите во корист на Германците.[1]

Во 1855 година живееле 2.028 жители. Постоела 1 католичка црква. На почетокот на 20 век, саеми се одржале пет пати годишно: 6 јануари, 16 мај, 25 јули, 3 септември и 20 октомври.

Во 1905 година имало 34 православни жители.

НаселениеУреди

Демографија

Населението на Бољ денес е главно унгарско, но исто така живеат и припадници на малцинските народи: Германци (16,5%), Хрвати (0,5%), Срби (0,2%), Роми. Малата српска заедница има локална самоуправа, една од дваесетте активни локални самоуправи на српското малцинство во Унгарија.

ГалеријаУреди

НаводиУреди

  1. "Гласник Историски друштво во Нов Сад", Нови Сад 1932 година.

Надворешни врскиУреди