Кишкереш (унгарски: Kiskőrös) — град во Унгарија. Кишкереш е еден од главните градови во рамките на округот на Бач-Кишкун.

Градската римокатоличка црква.

Според податоците од 2009, Кишкериш имал 14.452 жители.

Шандор Петефи, познат унгарски поет и револуционер е роден во Кишкереш.

ГеографијаУреди

Градот Кишкереш се наоѓа во централниот дел на Унгарија. Главниот град Будимпешта е околу 130 километри јужно. Градот се наоѓа во централниот дел на Панонската рамнина, во близина на десниот брег на Дунав . Надморската височина на градот е околу 100 м.

ИсторијаУреди

Во Кишкереш во 1933 година археологот д-р Фетих ги открил гробовите на старите Авари .[1]

Александар Петровиќ, попознат како Шандор Петефи, син на Стефан Петровиќ, бил унгарски поет кој е роден во Кишкереш.

НаселениеУреди

Според проценките од 2017 година, во градот имало 13.943 жители.

Демографија
1990 2001 2011 2017
14 911 15 352 14 236 13 043

Од ова, Унгарците сочинуваат околу 94%, Словаците 3%, и Ромите 2% и 1% други.

ГалеријаУреди

НаводиУреди

  1. "Време", Белград, 1933 година

Надворешни врскиУреди