Хард-рокот (англ. Hard rock) — поджанр на рок-музиката кој се појавува во 1960-тите. Хард-рокот е создаден и преку блузот, бидејќи најкористената скала во хард-рокот потекнува од блузот.

Британски хард-рок бенд Лед зепелин настапува во Чикаго во 1975 гофина. Оваа група денес се сврстува во највлијателните хард-рок групи во сите времиња.