Визалтија (општина)

општина во Егејска Македонија
Општина Визалтија
Δήμος Βισαλτίας

Карта на општина Визалтија
Податоци
Област: Централна Македонија
Округ: Сер
Гео. област: Серско Поле
Население: 23.468 (2021)
Седиште: Нигрита
Нас. места: 29
Пошт. бр.: 622 00
Пов. бр.: 23220-2
Портал: dimosvisaltias.gr/

Визалтија (грчки: Δήμος Βισαλτίας, Димос Визалтијас) — општина во Серскиот округ на Егејска Македонија, денес во Грција. Административен центар е градот Нигрита. Подрачјето на општината приближно се совпаѓа со она што традиционално се смета за Нигритско (Нигридско).

Општината е наречена по некогашната долномакедонска област Визалтија (Бисалтија), согласно грчката политика на присвојување на древната историја на Македонија. Оваа област ја опфаќала територијата помеѓу реката Струма и Тахинското Езеро на исток и Крестонија на запад.

Населени места

уреди

Општината Визалтија е создадена на 1 јануари 2011 г. по законот „Каликратис“[1] со спојување на четири стари општини: Визалтија, Нигрита, Тахино (Ахинос) и Черкезќој (Трагилос).

Општинска единица Визалтија

уреди
 
Поранешната општина Визалтија на картата на некогашниот округ Сер.

Општинската единица Визалтија со седиште во Димитрич ги опфаќа следниве општински оддели и населени места:

 • Општински оддел Димитрич
 • Општински оддел Авдамал
 • село Авдамал (или Авдаман; Σησαμία, Сисамија)
 • Општински оддел Копач
 • село Копач (или Копачи, Копач Маала; Βέργη, Верги)
 • Општински оддел Макеш
 • село Макеш (Άμπελοι, Амбели)
 • Општински оддел Махмутли
 • село Махмутли (или Махмуџи, Τριανταφυλλιά, Триандафилија)
 • Општински оддел Мерјан
 • Општински оддел Нигослав
 • Општински оддел Суха Бања
 • село Суха Бања (Αγία Παρασκευή, Агија Параскеви; претходно Ξυλότρος, Ксилотрос)

Општинска единица Нигрита

уреди
 
Поранешната општина Нигрита на картата на некогашниот округ Сер.

Општинската единица Нигрита ги опфаќа следниве општински оддели и населени места:

 • Општински оддел Нигрита
 • Општински оддел Бајрактар
 • село Бајрактар (или Бајрактар Маала; Φλάμπουρο, Фламбуро)
 • Општински оддел Л’џа
 • Општински оддел Фиток
 • Општински оддел Черпишта

Општинска единица Тахино

уреди
 
Поранешната општина Тахино на картата на некогашниот округ Сер.
 
Кавак

Општинската единица Тахино со седиште во Џинџос (Ситохори) ги опфаќа следниве општински оддели и населени места:

 • Општински оддел Џинџос
 • Општински оддел Ежово
 • Општински оддел Жервохор
 • Општински оддел Кавак
 • село Кавак (Λευκότοπος, Левкотопос)
 • Општински оддел Патрик
 • Општински оддел Тахино
 • Општински оддел Хункос
 • село Хункос (или Хумкос; Χουμνικό, Хумнико)
 • село Сајта (Λαγκάδι, Ланкади)

Општинска единица Черкезќој

уреди
 
Поранешната општина Черкезќој на картата на некогашниот округ Сер.

Општинската единица Черкезќој со седиште во Мунух (Мавроталаса) ги опфаќа следниве општински оддели и населени места:

 • Општински оддел Мунух
 • село Мунух (Μαυροθάλασσα, Мавроталаса)
 • Општински оддел Гајдарохор
 • Општински оддел Ниверо
 • Општински оддел Кучос
 • село Кучос (Ευκαρπία, Евкарпија)
 • Општински оддел Омур Беј
 • село Омур Беј (или Умур Беј; Καστανοχώρι, Кастанохори)
 • Општински оддел Стара Бања
 • село Стара Бања (или Палиотрос; Άγιος Δημήτριος, Агиос Димитриос)
 • Општински оддел Черкезќој
 • село Черкезќој (или Черкез Маала; Τράγιλος, Трагилос)

Поврзано

уреди

Наводи

уреди
 1. „Ν. 3852/10“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 5 јули 2010. Посетено на 5 јули 2010.

Надворешни врски

уреди