Тахинско Езеро

поранешно езеро во Ниргритско, Егејска Македонија

Тахинско Езеро — поранешно езеро на реката Струма, во нејзиниот рамничарски дел — Серско Поле во Егејска Македонија, денес во Грција. Исушено е во периодот 1928-1936 г. според програма на грчката влада за зголемување на обработливите површини. Во близината се наоѓа истоименото село Тахино.

Карта на некогашното Тахинско Езеро

Надворешни врски

уреди