Струма

река во Пиринска и Егејска Македонија

Струма (бугарски: Струма, грчки: Στρυμόνας) — река во Пиринска Македонија, Бугарија и Егејска Македонија. Извира на планината Витоша, блиску до нејзиниот највисок врв — Црн Врв, и се влева во Струмскиот Залив (наречен и Орфански Залив) во Белото Море. Вкупниот тек на реката е 415 километри[2] од кои во Бугарија се 290 км. Реката има и околу 42 притоки од кои ја добива својата вода.

Струма
Местоположба
Физички особености
УстиеЕгејско Море
Должина415 км
Особености на сливот

Наводи уреди

Надворешни врски уреди