Биатлон на Зимските олимписки игри 2010

Биатлон на
Зимските олимписки игри 2010
Biathlon pictogram.svg
Спринт   мажи   жени
Потера   мажи   жени
Поединечна трка   мажи   жени
Масовен старт   мажи   жени
Штафета   мажи   жени
Квалификации

Натпреварите во биатлон на Зимските олимписки игри 2010 се одржаа од 13 до 26 февруари во Вислер. Беа доделени медали во 10 дисциплини.

Со златото во штафетната трка и среброто во поединечната, Норвежанецот Оле Ејнар Бјорндален го достигна бројот од 11 медали (6 златни, 4 сребреи и еден бронзен). Само неговиот сонародник Бјорн Дели има освоено повеќе Олимписки медали од него.

ДисциплиниУреди

На игрите во Ванкувер, натпреварувачите во биатлон се натпреваруваа во 10 дисциплини.

Мажи Женеи
Штафета 4x7,5 km Штафета 4x6 km
Спринт 10 km Спринт 7,5 km
Потера 12,5 km Потера 10 km
Масовен старт 15 km Масовен старт 12,5 km
Поединечно 20 km Поединечно 15 km

Распоред на натпревариУреди

Датум Почеток Дисциплина
13 февруари 2010 13:00 Спринт на 7,5 km за жени
14 февруари 2010 11:15 Спринт на 10 km за мажи
16 февруари 2010 10:30 Потера на 10 km за жени
12:45 Потера на 12,5 km за мажи
18 февруари 2010 10:00 Поединечно на 15 km за жени
13:00 Поединечно 20 km мажи
21 февруари 2010 10:45 Масовен старт на 15 km за мажи
13:00 Масовен старт на 12,5 km за жени
23 февруари 2010 11:30 Штафета 4x6 km за жени
26 февруари 2010 11:30 Штафета 4x7,5 km за мажи

Земји-учесничкиУреди

Земја Мажи Женеи Вкупно
  Австралија 1 0 1
  Австрија 6 0 6
  Белорусија 5 5 10
  Босна и Херцеговина 0 1 1
  Бугарија 5 1 6
  Канада 4 4 8
  НР Кина 1 5 6
  Хрватска 1 1 2
  Чешка 5 5 10
  Данска 1 0 1
  Естонија 5 4 9
  Финска 2 2 4
  Франција 6 5 11
  Германија 6 6 12
  Обединето Кралство 1 0 1
  Грција 1 1 2
  Унгарија 1 0 1
  Италија 5 5 10
  Јапонија 1 1 2
  Казахстан 5 4 9
  Латвија 5 4 9
  Литванија 0 1 1
  Молдавија 1 1 2
  Норвешка 6 5 11
  Нов Зеланд 0 1 1
  Полска 2 5 7
  Романија 0 5 5
  Русија 6 6 12
  Словенија 4 4 8
  Јужна Кореја 1 1 2
  Шпанија 0 1 1
  Србија 1 0 1
  Швајцарија 5 1 6
  Словачка 5 5 10
  Шведска 5 5 10
  Украина 5 6 11
  САД 5 4 9
Вкупно (37) 113 105 218

Освојувачи на медалиУреди

ЗемјиУреди

 Место  Земја Злато Сребро Бронза Вкупно
1   Норвешка (2010) 3 2 0 5
2   Германија (2010) 2 1 2 5
3   Русија (2010) 2 1 1 4
4   Франција (2010r) 1 2 3 6
5   Словачка (2010) 1 1 1 3
6   Шведска (2010) 1 0 0 1
7   Австрија (2010) 0 2 0 2
8   Белорусија (2010) 0 1 1 2
9   Казахстан (2010) 0 1 0 1
10   Хрватска (2010) 0 0 1 1

НатпреварувачиУреди

МажиУреди

Дисциплина Злато Сребро Бронза
Спринт, 10 km   Вансен Жеј   Емил Хегле Свендсен   Јаков Фак
Потера, 12,5 km   Бјорн Фери   Кристоф Зуман   Вансен Жеј
Поединечна трка, 20 km   Емил Хегле Свендсен   Оле Еинар Бјерндален
  Сергеј Новиков
Масовен старт, 15 km   Евгени Устјугов   Мартин Фуркад   Павол Хурајт
Штафета, 4х7,5 km   Норвешка (2010)
Халвар Ханеволд
Даниел Мезотич
Доминик Ландентингер
Кристоф Зуман
  Австрија (2010)
Симон Едер
Силви Бекар
Мари Дорин
Сандрин Бејли
  Русија (2010)
Иван Черецов
Антон Шипулин
Максим Чудов
Евгени Устјугов

ЖениУреди

Дисциплина Золото Серебро Бронза
Спринт, 7,5 km   Анастасија Кузмина   Магдалена Нојнер   Мари Дорин
Потера, 10 km   Магдалена Нојнер   Анастасија Кузмина   Мари Лур Бруне
Поединечна трка, 15 km   Тора Бергер   Елена Хрусталева   Дарја Домрачева
Масовен старт, 12.5 km   Магдалена Нојнер   Олга Зајцева   Симона Хаусвалд
Штафета, 4х6 km   Русија (2010)
Светлана Слепцова
Ана Богали-Титовец
Олга Медведцева
Олга Зајцева
  Франција (2010)
Мари Лур Бруне
Силви Бекар
Мари Дорин
Сандрин Бејли
  Германија (2010)
Кати Вилхелм
Симона Хаусвалд
Мартина Бек
Андреа Хенкел

ПатекаУреди

Олимписки парк Вислер
Капацитет: 12.000

Надворешни врскиУреди

Предлошка:Биатлон скијање на Зимските олимписки игри