Африканско првенство во ракомет за мажи 2018

Африканско првенство во ракомет за мажи 2018 — 23-то Африканско првенство во ракомет за мажи кое се одржало во градот Либрвил во Габон, во периодот од 17 јануари до 27 јануари. Вкупно учествувале 12 репрезентации. Тунис победил на турнирот[1][2].

Африканско првенство во ракомет за мажи 2018
200px
Податоци за првенството
Домаќини Габон
Траење17–27 јануари
Репрезентации10 (од 1 конфедерација)
Одржувалишта(во 1 град-домаќин)
Конечен исход
Прваци Тунис (10. титула)
Второпласиран Египет
Третопласиран Ангола
Четвртопласиран Мароко
Статистики за првенството
Натпревари33
Дадени голови1740 (52.73 по натпр.)

Првенството од страна на Меѓународната ракометна федерација било прифатено како квалификациски турнир за Светско првенство кое се одржало во Данска и Германија, во 2019 година[3].

ДомаќиниУреди

Либрвил
Спортска палата Либрвил
Капацитет: 6,000
 

Квалификувани репрезентацииУреди

Земја Претходно учество на турнирот1
  Алжир 21 (1976, 1979, 1981, 1983, 1985, 1987, 1989, 1991, 1992, 1994, 1996, 1998, 2000, 2002, 2004, 2006, 2008, 2010, 2012, 2014, 2016)
  Ангола 14 (1981, 1983, 1985, 1987, 1989, 1998, 2002, 2004, 2006, 2008, 2010, 2012, 2014, 2016)
  Камерун 13 (1974, 1976, 1979, 1996, 1998, 2002, 2004, 2006, 2008, 2010, 2012, 2014, 2016)
  Конго 18 (1979, 1981, 1983, 1985, 1987, 1989, 1991, 1994, 1996, 1998, 2002, 2004, 2006, 2010, 2012, 2014, 2016)
  DR Congo 10 (1992, 2000, 2002, 2004, 2006, 2008, 2010, 2012, 2014, 2016)
  Египет 20 (1979, 1981, 1983, 1985, 1987, 1989, 1991, 1992, 1994, 1996, 1998, 2000, 2002, 2004, 2006, 2008, 2010, 2012, 2014, 2016)
  Габон 7 (2000, 2002, 2006, 2010, 2012, 2014, 2016)
  Мароко 17 (1987, 1989, 1991, 1992, 1994, 1996, 1998, 2000, 2002, 2004, 2006, 2008, 2010, 2012, 2014, 2016)
  Нигерија 10 (1979, 1981, 1996, 1998, 2002, 2006, 2008, 2010, 2014, 2016)
  Тунис 22 (1974, 1976, 1979, 1981, 1983, 1985, 1987, 1989, 1991, 1992, 1994, 1996, 1998, 2000, 2002, 2004, 2006, 2008, 2010, 2012, 2014, 2016)
1 Здебелени означува шампион за годината. Накосени означува домаќин.

Прва фазаУреди

Ждрепката била извршена на 3 ноември 2017 година во Либрвил.[4]

Сите натпревари се одиграни по Средноевропско време UTC+1.

Група AУреди

Мес Екипа Одиг. П Н З Г.Д. Г.П. Г.Р. Бод. Квалификации
1   Тунис 4 3 1 0 120 89 +31 7 Четвртфинале
2   Габон (H) 4 2 1 1 97 103 −6 5[б 1]
3   Алжир 4 2 1 1 114 105 +9 5[lower-alpha 1]
4   Конго 4 1 0 3 105 118 −13 2
5   Камерун 4 0 1 3 100 121 −21 1
Извор:
Правила за класификација: 1) points; 2) head-to-head points; 3) head-to-head goal difference; 4) head-to-head number of goals scored; 5) goal difference.
(H) Домаќин.
Notes:
  1. Алжир25–26 Габон
17 јануари 2018
11:00
Алжир   31–23   Камерун Спортска палата Либрвил, Либрвил
(18–13)
17 јануари 2018
18:30
Габон   27–22   Конго Спортска палата Либрвил, Либрвил
(14–12)

18 јануари 2018
13:00
Камерун   26–32   Тунис Спортска палата Либрвил, Либрвил
(14–15)
18 јануари 2018
19:00
Алжир   25–26   Габон Спортска палата Либрвил, Либрвил
(12–16)

19 јануари 2018
15:00
Конго   31–33   Алжир Спортска палата Либрвил, Либрвил
(14–19)
19 јануари 2018
19:00
Габон   15–27   Тунис Спортска палата Либрвил, Либрвил
(6–11)

21 јануари 2018
15:00
Камерун   22–29   Конго Спортска палата Либрвил, Либрвил
(10–11)
21 јануари 2018
17:00
Тунис   25–25   Алжир Спортска палата Либрвил, Либрвил
(13–11)

22 јануари 2018
13:00
Тунис   36–23   Конго Спортска палата Либрвил, Либрвил
(19–8)
22 јануари 2018
19:00
Камерун   29–29   Габон Спортска палата Либрвил, Либрвил
(15–16)

Група BУреди

Мес Екипа Одиг. П Н З Г.Д. Г.П. Г.Р. Бод. Квалификации
1   Египет 4 4 0 0 121 97 +24 8 Четвртфинале
2   Ангола 4 3 0 1 109 85 +24 6
3   Мароко 4 2 0 2 106 116 −10 4
4   ДР Конго 4 1 0 3 106 118 −12 2
5   Нигерија 4 0 0 4 82 108 −26 0
Извор:
Правила за класификација: 1) points; 2) head-to-head points; 3) head-to-head goal difference; 4) head-to-head number of goals scored; 5) goal difference.
17 јануари 2018
09:00
Ангола   29–16   Нигерија Спортска палата Либрвил, Либрвил
(13–5)
17 јануари 2018
13:00
Мароко   28–33   Египет Спортска палата Либрвил, Либрвил
(15–17)

18 јануари 2018
15:00
Демократска Република Конго   23–28   Ангола Спортска палата Либрвил, Либрвил
(8–13)
18 јануари 2018
17:00
Нигерија   22–27   Египет Спортска палата Либрвил, Либрвил
(10–12)

19 јануари 2018
13:00
Демократска Република Конго   28–21   Нигерија Спортска палата Либрвил, Либрвил
(13–11)
19 јануари 2018
17:00
Ангола   32–21   Мароко Спортска палата Либрвил, Либрвил
(14–12)

21 јануари 2018
13:00
Мароко   33–28   ДР Конго Спортска палата Либрвил, Либрвил
(18–13)
21 јануари 2018
19:00
Египет   25–20   Ангола Спортска палата Либрвил, Либрвил
(13–9)

22 јануари 2018
15:00
Мароко   24–23   Нигерија Спортска палата Либрвил, Либрвил
(7–13)
22 јануари 2018
17:00
Египет   36–27   ДР Конго Спортска палата Либрвил, Либрвил
(19–7)

Втора фазаУреди

НатпревариУреди

 
ЧетвртфиналеПолуфиналеФинале
 
          
 
24 јануари
 
 
  Тунис38
 
25 јануари
 
  ДР Конго21
 
  Тунис34
 
24 јануари
 
  Ангола14
 
  Ангола29
 
27 јануари
 
  Алжир27
 
  Тунис26
 
24 јануари
 
  Египет24
 
  Габон23
 
25 јануари
 
  Мароко (продолжение)26
 
  Мароко19
 
24 јануари
 
  Египет31 Трето место
 
  Египет37
 
27 јануари
 
  Конго22
 
  Ангола29
 
 
  Мароко26
 
5 место
 
5–8 место5 место
 
      
 
25 јануари
 
 
  ДР Конго24
 
27 јануари
 
  Алжир29
 
  Алжир23
 
25 јануари
 
  Габон24
 
  Габон31
 
 
  Конго30
 
7 место
 
 
27 јануари
 
 
  ДР Конго23
 
 
  Конго24

ЧетвртфиналеУреди

24 јануари 2018
13:00
Тунис   38–21   ДР Конго Спортска палата Либрвил, Либрвил
(21–12)

24 јануари 2018
15:00
Ангола   29–27   Алжир Спортска палата Либрвил, Либрвил
(13–12)

24 јануари 2018
17:00
Конго   22–37   Египет Спортска палата Либрвил, Либрвил
(15–18)

24 јануари 2018
19:00
Габон   23–26 (Прод.)   Мароко Спортска палата Либрвил, Либрвил
(9–11)

Прод.: 20–20 Прод.: 3–6

5–8 местоУреди

25 јануари 2018
13:00
Демократска Република Конго   24–29   Алжир Спортска палата Либрвил, Либрвил
(14–15)

25 јануари 2018
15:00
Габон   31–30   Конго Спортска палата Либрвил, Либрвил
(16–20)

ПолуфиналеУреди

25 јануари 2018
17:00
Тунис   34–14   Ангола Спортска палата Либрвил, Либрвил
(16–3)

25 јануари 2018
19:00
Мароко   19–31   Египет Спортска палата Либрвил, Либрвил
(4–14)

Натпревар за 9 местоУреди

25 јануари 2018
11:00
Камерун   27–19   Нигерија Спортска палата Либрвил, Либрвил
(16–10)

Натпревар за 7 местоУреди

27 јануари 2018
09:00
Демократска Република Конго   23–24   Конго Спортска палата Либрвил, Либрвил
(10–9)

Натпревар за 5 местоУреди

27 јануари 2018
11:00
Алжир   23–24   Габон Спортска палата Либрвил, Либрвил
(14–9)

Натпревар за 3 местоУреди

27 јануари 2018
13:00
Ангола   29–26   Мароко Спортска палата Либрвил, Либрвил
(17–13)

ФиналеУреди

27 јануари 2018
19:00
Тунис   26–24   Египет Спортска палата Либрвил, Либрвил
(13–15)

ТабелаУреди

Екипата се квалификува за Светското првенство
Место Екипа
    Тунис
    Египет
    Ангола
4   Мароко
5   Габон
6   Алжир
7   Конго
8   ДР Конго
9   Камерун
10   Нигерија

МедалистиУреди

 Шампион 
 
Тунис
10-та титула

НаводиУреди

  1. „CAN HANDBALL GABON 2018: La Tunisie championne d'Afrique !!“. cahbonline.info. 27 јануари 2018. Архивирано од изворникот 28 јануари 2018. Посетено на 28 јануари 2018.
  2. „Tunisia win battle of Africa to take continental title“. ihf.info. Архивирано од изворникот 30 јануари 2018. Посетено на 29 јануари 2018.
  3. „Gabon, Congo and Tunisia to host upcoming handball tournaments“. africanews.com. 29 јануари 2016. Архивирано од изворникот 13 август 2017. Посетено на 12 август 2017.
  4. „23ème CAN GABON 2018: Résultats du tirage au sort“. cahbonline.info. 3 ноември 2017. Архивирано од изворникот 4 декември 2017. Посетено на 3 декември 2017.

Надворешни врскиУреди


Грешка во наводот: Има ознаки <ref> за група именувана како „lower-alpha“, но нема соодветна ознака <references group="lower-alpha"/>.