Африканско првенство во ракомет за мажи 2010

Африканско првенство во ракомет за мажи 2010 — 19-то Африканско првенство во ракомет за мажи кое се одржало во градовите Каиро и Суец во Египет, во периодот од 10 февруари до 21 февруари. Вкупно учествувале 12 репрезентации. Тунис победил на турнирот.

Африканско првенство во ракомет за мажи 2010
Податотека:AfricanCup19.jpg
Податоци за турнирот
Домаќини Египет
Датуми10–21 февруари
Екипи12
Одржувалишта(во 2 градови-домаќини)
Конечен исход
Првак Тунис (8. титула)
Второпласиран Египет
Третопласиран Алжир
Четвртопласиран ДР Конго
Статистикa за турнирот
Натпревари35
Дадени голови1835 (52.43 по натпр.)
Најдобар стрелец Ахмед ел-Ахамр (EGY)
(38 голови)[1]
Најдобар играч Ахмед Мустафа ел-Ахмр (EGY)[2]

Првенството од страна на Меѓународната ракометна федерација било прифатено како квалификациски турнир за Светското првенство кое се одржало во Шведска, во 2011 година.

Домаќини уреди

Каиро Суец
Спортски комплекс Каиро Спортска сала Насер
Капацитет: 16,900 Капацитет: 2,300
 

Екипи уреди

Група A Група B Група C

  Тунис
  ДР Конго
  Нигерија
  Либија

  Египет
  Ангола
  Габон
  Камерун

  Алжир
  Мароко
  Конго
  Брег на Слоновата Коска

Прва фаза уреди

Група A уреди

Мес Екипа Нат Поб Нер Пор ДГ ПГ ГР Бод Пласман
0   Тунис 3 3 0 0 112 66 +46 6
0   ДР Конго 3 1 1 1 75 81 −6 3
0   Нигерија 3 1 1 1 78 87 −9 3
0   Либија 3 0 0 3 69 100 −31 0
11 февруари 2010
15:00 UTC+2
ДР Конго   27–27   Нигерија Спортска сала Насер, Суец
(12–11)
Извештај

11 февруари 2010
17:00 UTC+2
Тунис   43–24   Либија Спортска сала Насер, Суец
(24–12)
Извештај

12 февруари 2010
14:00 UTC+2
Либија   27–31   Нигерија Спортска сала Насер, Суец
(11–12)
Извештај

12 февруари 2010
20:00 UTC+2
ДР Конго   22–36   Тунис Спортска сала Насер, Суец
(8–19)
Извештај

13 февруари 2010
14:00 UTC+2
Либија   18–26   ДР Конго Спортска сала Насер, Суец
(10–14)
Извештај

13 февруари 2010
20:00 UTC+2
Нигерија   20–33   Тунис Спортска сала Насер, Суец
(12–16)
Извештај

Група B уреди

Мес Екипа Нат Поб Нер Пор ДГ ПГ ГР Бод Пласман
0   Египет 3 3 0 0 85 58 +27 6
0   Ангола 3 2 0 1 72 75 −3 4
0   Габон 3 0 1 2 79 87 −8 1
0   Камерун 3 0 1 2 72 88 −16 1
11 февруари 2010
14:00 UTC+2
Ангола   25–22   Камерун Спортски комплекс, Каиро
(11–8)
Извештај

11 февруари 2010
20:00 UTC+2
Египет   27–21   Габон Спортски комплекс, Каиро
(12–12)
Извештај

12 февруари 2010
18:00 UTC+2
Габон   25–27   Ангола Спортски комплекс, Каиро
(10–13)
Извештај

12 февруари 2010
20:00 UTC+2
Камерун   17–30   Египет Спортски комплекс, Каиро
(10–19)
Извештај

13 февруари 2010
18:00 UTC+2
Камерун   33–33   Габон Спортски комплекс, Каиро
(17–17)
Извештај

13 февруари 2010
20:00 UTC+2
Египет   28–20   Ангола Спортски комплекс, Каиро
(13–11)
Извештај

Група C уреди

Мес Екипа Нат Поб Нер Пор ДГ ПГ ГР Бод Пласман
0   Алжир 3 3 0 0 95 40 +55 6
0   Мароко 3 2 0 1 75 82 −7 4
0   Конго 3 1 0 2 59 78 −19 2
0   Брег на Слоновата Коска 3 0 0 3 54 83 −29 0
11 февруари 2010
15:00 UTC+2
Брег на Слоновата Коска   11–29   Алжир Спортски комплекс, Каиро
(4–17)
Извештај

11 февруари 2010
16:00 UTC+2
Конго   24–27   Мароко Спортски комплекс, Каиро
(11–14)
Извештај

12 февруари 2010
14:00 UTC+2
Конго   13–31   Алжир Спортски комплекс, Каиро
(5–17)
Извештај

12 февруари 2010
18:00 UTC+2
Брег на Слоновата Коска   23–32   Мароко Спортски комплекс, Каиро
(12–18)
Извештај

13 февруари 2010
16:00 UTC+2
Мароко   16–35   Алжир Спортски комплекс, Каиро
(10–15)
Извештај

13 февруари 2010
18:00 UTC+2
Брег на Слоновата Коска   20–22   Конго Спортски комплекс, Каиро
(11–10)
Извештај

Главна фаза уреди

Група D уреди

Мес Екипа Нат Поб Нер Пор ДГ ПГ ГР Бод Пласман
0   Тунис 2 1 1 0 54 42 +12 3
0   Алжир 2 1 1 0 47 40 +7 3
0   Ангола 2 0 0 2 40 59 −19 0
15 февруари 2010
18:00 UTC+2
Тунис   33–21   Ангола Спортски комплекс, Каиро
(15–9)
Извештај

16 февруари 2010
16:00 UTC+2
Ангола   19–26   Алжир Спортски комплекс, Каиро
(11–12)
Извештај

17 февруари 2010
18:30 UTC+2
Алжир   21–21   Тунис Спортски комплекс, Каиро
(7–11)
Извештај

Група E уреди

Мес Екипа Нат Поб Нер Пор ДГ ПГ ГР Бод Пласман
0   Египет 2 2 0 0 76 38 +38 4
0   ДР Конго 2 1 0 1 47 60 −13 2
0   Мароко 2 0 0 2 49 74 −25 0
15 февруари 2010
20:00 UTC+2
ДР Конго   17–32   Египет Спортски комплекс, Каиро
(9–17)
Извештај

16 февруари 2010
20:00 UTC+2
Египет   44–21   Мароко Спортски комплекс, Каиро
(23–8)
Извештај

17 февруари 2010
16:30 UTC+2
Мароко   28–30   ДР Конго Спортски комплекс, Каиро
(11–14)
Извештај

Финална фаза уреди

Група F уреди

Мес Екипа Нат Поб Нер Пор ДГ ПГ ГР Бод Пласман
0   Нигерија 2 1 0 1 64 56 +8 2
0   Конго 2 1 0 1 61 62 −1 2
0   Габон 2 1 0 1 57 64 −7 2
15 февруари 2010
17:00 UTC+2
Нигерија   30–31   Конго Спортска сала Насер, Суец
(17–13)
Извештај

16 февруари 2010
17:00 UTC+2
Габон   32–30   Конго Спортска сала Насер, Суец
(15–11)
Извештај

17 февруари 2010
17:00 UTC+2
Нигерија   34–25   Габон Спортска сала Насер, Суец
(21–12)
Извештај

Група G уреди

Мес Екипа Нат Поб Нер Пор ДГ ПГ ГР Бод Пласман
0   Камерун 2 2 0 0 58 48 +10 4
0   Либија 2 1 0 1 53 50 +3 2
0   Брег на Слоновата Коска 2 0 0 2 44 57 −13 0
15 февруари 2010
15:00 UTC+2
Либија   27–22   Брег на Слоновата Коска Спортска сала Насер, Суец
(10–10)
Извештај

16 февруари 2010
15:00 UTC+2
Камерун   30–22   Брег на Слоновата Коска Спортска сала Насер, Суец
(15–6)
Извештај

17 февруари 2010
15:00 UTC+2
Либија   26–28   Камерун Спортска сала Насер, Суец
(20–17)
Извештај

Натпревар за 5 место уреди

19 февруари
14:30 UTC+2
Ангола   30–24   Мароко Спортски комплекс, Каиро
(17–10)
Извештај


  Полуфинале Финале
             
19 февруари – Каиро
   Тунис 37  
   ДР Конго 22  
 
20 февруари – Каиро
       Тунис 24
     Египет 21
Трето место
19 февруари – Каиро 20 февруари – Каиро
   Алжир 24    ДР Конго  22
   Египет 26      Алжир  30

Semifinals уреди

19 февруари 2010
17:00 UTC+2
Тунис   37–22   ДР Конго Спортски комплекс, Каиро
(20–8)
Извештај

19 февруари 2010
19:30 UTC+2
Алжир   24–26   Египет Спортски комплекс, Каиро
(13–11)
Извештај

Натпревар за 3 место уреди

20 февруари 2010
14:30 UTC+2
ДР Конго   22–30   Алжир Спортски комплекс, Каиро
(10–15)
Извештај

Финале уреди

20 февруари 2010
19:30 UTC+2
Тунис   24–21   Египет Спортски комплекс, Каиро
(14–12)
Извештај

Табела уреди

Екипата се квалификува за Светското првенство
Rank Екипа Рекорд
    Тунис 6–1–0
    Египет 6–0–1
    Алжир 5–1–1
4   ДР Конго 2–1–4
5   Ангола 3–0–4
6   Мароко 3–0–4
7   Нигерија 2–1–2
8   Конго 2–0–3
9   Габон 1–1–3
10   Камерун 2–1–2
11   Либија 1–0–4
12   Брег на Слоновата Коска 0–0–5

Медалисти уреди

 Шампион за 2010 година 
 
Тунис
8-ма титула
Најјдобар играч
  Ахмед ел-Ахмар

Наводи уреди

  1. Top Twenty High Scores Players[мртва врска]
  2. „The Best“. Архивирано од изворникот на 2010-02-26. Посетено на 2010-02-23.

Надворешни врски уреди