Фонтенбло (дворец)

Фонтенбло е дворец сместен во близина на Париз,во парискиот реон, во Франција. Името (француски: Château de Fontainebleau) е изведено од fontaine belle eau, извор на убава вода. Се наоѓа во паркот Фонтенбло кој служел како ловиште за Француските кралеви.

Дворец и градини Фонтенбло
светско наследство на УНЕСКО
The central range of Fontainebleau: patterned parterres have been replaced with lawn.
Критериумкултурно: ii, vi
Навод160
Запис1981 (V заседание)

Од 1981 година е под заштита од страна на УНЕСКО.