Пристаниште е објект за прием на бродови и пренос на бродски товар и патници. Пристаништата вообичаено се сместени на работ на морето, океанот, река или езеро. Пристаништата често имаат опрема за манипулирање со товарот како нпр. специјални кранови и виљушкари кои се користат за товарење и растоварање на бродовите. Честопати фабрики за конзервирање на храна (морска, или друга) се наоѓаат во близина на пристаништата. Во пристаништата кајшто пристануваат големи бродови постојат посебно обучени пилоти и бродови-влекачи (реморкери) кои помагаат бродот безбедно да влезе во пристаништето и да застане до својот док. Пристаништата што прифаќаат меѓународен сообраќај имаат и царински служби.[1]

Пристаништето во Хаифа
Панорама на пристаништето во Сингапур, било најфреквентно пристаниште во светот во 2005. кога прифатило 1,15 милијарди бруто-тони.

Пристаништето како тема во уметноста и во популарната култура

уреди

Пристаништето се јавува како тема во уметноста и во популарната култура, како:

Наводи

уреди
  1. Hafen Hamburg Marketing e.V.
  2. Charles Baudelaire, Spleen Pariza. Zgreb: Mladost, 1952, стр. 125-126.
  3. Ivan Dimić, „Alfons Dode - prodavac sreće“, во: Alfons Dode, Tartaren Taraskonac. Beograd: Rad, 1963, стр. 100-101.
  4. Владимир Мајаковски, Песме и поеме. Нови Сад: Академска књига, 2015, стр. 11.
  5. Hajnrih Hajne, Pesme. Beograd: Rad, 1964, стр. 86-87.
  6. Discogs, American Music Club ‎– California (пристапено на 20.4.2021)
  7. Kičme!* – Ja Imam Šarene Oči (пристапено на 10.9.2022)