Окситоцинот е хормон кој се лачи од неврохипофизата. Тој учествува при породувањето и доењето на новороденчето. При породувањето, окситоцинот предизвикува контракција на мазната мускулатура на матката, со што го потпомага породувањето, додека во периодот на лактација предизвикува контракција на каналите од млечните жлезди, со што се овозможува лесна секреција на млекото.

Окситоцин
Клинички податоци
Бременосна
категорија
  • AU: A
Начин на издавање
  • UK: POM (само на рецепт)
  • US: само со рецепт
Начин на
примена
интранасално, интравенозно, интрамускуларно
Фармакокинетички податоци
Биорасположливостnil
Врзување за белковините30%
Метаболизамhepatic oxytocinases
Полувреме на елиминација1–6 min
Екскрецијаренално
Назнака
CAS-број50-56-6
ATC кодH01BB02
DrugBankBTD00016
ChemSpider388434
Хемиски податоци
ФормулаC43H66N12O12S2
Моларна маса1007,19 g/mol

Окситоцинот претставува прв пептиден хормон кој бил секвенциониран и синтетизиран во лабораторија.[1]

Литература уреди

  1. du Vigneaud V, Ressler C, Swan JM, Roberts CW, Katsoyannis PG, Gordon S (1953). „The synthesis of an octapeptide amide with the hormonal activity of oxytocin“. J. Am. Chem. Soc. 75 (19): 4879–80. doi:10.1021/ja01115a553.CS1-одржување: повеќе имиња: список на автори (link)

Надворешни врски уреди