Тиреотропинот (TSH) е стимулирачки хормон кој ја регулира функцијата на штитната (штитната) жлезда. Под негово влијание се стимулира синтеза и секреција на тироидните хормони.

Thyroid-stimulating hormone, alpha
Препознавачи
СимболCGA
Др. симболиHCG, GPHa, GPHA1
Entrez1081
HUGO1885
OMIM118850
RefSeqNM_000735
UniProtP01215
Други податоци
ЛокусChr. 6 q14-q21
Thyroid-stimulating hormone, beta
Препознавачи
СимболTSHB
Entrez7252
HUGO12372
OMIM188540
RefSeqNM_000549
UniProtP01222
Други податоци
ЛокусChr. 1 p13

Физиологија уреди

TSH (кој има полуживот од околу еден час) ја стимулира штитната жлезда да лачи хормон тироксин (T4), кој има мало влијание врз метаболизмот. T4 се претвора во тријодотиронин (T3), кој е активниот хормон кој го стимулира метаболизмот. Околу 80% од ова претворање се одвива во црниот дроб и другите органи, а 20% во самата штитна жлезда.[1]

TSH се секретира во текот на целиот живот, но особено високи нивоа достигнува во периодите на забрзан раст и развој, и како одговор на стрес.

Наводи уреди

  1. Merck Manual of Diagnosis and Therapy, Thyroid gland disorders.