Паратироиден хормон

(Пренасочено од Паратхормон)

Паратироидниот хормон (PTH, паратхормон, паратирин) го лачат паратироидни клетки од параштитната жлезда како полипептид кој содржи 84 аминокиселини. Тој делува така што ја зголемува концентрацијата на калциумот (Ca2+) во крвта, додека калцитонинот (хормонот кој го произведуваат парафоликуларните клетки (Ц клетки) од штитната жлезда) ја смалува концентрацијата на калциумот. -{PTH}- делува така што ја зголемува концентрацијата на калциум во крвта. Тој се врзува за рецепторот на паратироидниот хормон1 (кој е присутен во висока концентрација во коските и бубрезите) и за рецепторот на паратироидниот хормон 2 (кој e високо изрзен во централниот нервен систем, во панкреасот, тестисите, и постелката).[1] -{PTH}- полураспадот e приближно 4 минути.[2] Тој има молекуларна маса 9,4 kDa.[3]

parathyroid hormone
Назнаки
Синонимиparathyroid hormone 1parathormoneparathyrinPTHpreproparathyroid hormoneprepro-PTHParathyroid hormone
External IDsGeneCards: [1]
RNA expression pattern
PBB GE PTH 206977 at fs.png
More reference expression data
Orthologs
ВидовиЧовекГлушец
Entrez
Ensembl
UniProt
RefSeq (mRNA)

n/a

n/a

RefSeq (protein)

n/a

n/a

Location (UCSC)n/an/a
PubMed searchn/an/a
Википодатоци
View/Edit Human

СтруктураУреди

-{hPTH}--(1-34) се кристализира како незначително свиткан, долг завоен димер. Анализата покажала дека алфа завојната конформација-{hPTH}--(1-34) е веројатно биоактината конформација .[4]

СтимулаториУреди

  • Смалено ниво на серумски [-{Ca}-2+].
  • Благо покачено ниво на серумски [-{Mg}-2+].
  • Покаченото ниво на серумски фосфат (зголемена концентрација на фосфати предизвикува формирање на калциум фосфат, со што се редуцира стимулацијата на -{Ca}--чувствителни рецептори (-{CaSr}-) кои не реагираат на калциум фосфат, па доаѓа до покачување на нивото на -{PTH}- .

ИнхибиториУреди

НаводиУреди

  1. Предлошка:GeorgiaPhysiology
  2. Bieglmayer C, Prager G, Niederle B (2002). „Kinetic analyses of parathyroid hormone clearance as measured by three rapid immunoassays during parathyroidectomy“. Clin. Chem. 48 (10): 1731–8. PMID 12324490.CS1-одржување: повеќе имиња: список на автори (link)
  3. Prahalad AK, Hickey RJ, Huang J; и др. (2006). „Serum proteome profiles identifies parathyroid hormone physiologic response“. Proteomics. 6 (12): 3482–93. doi:10.1002/pmic.200500929. PMID 16705755.CS1-одржување: повеќе имиња: список на автори (link)
  4. Jin L, Briggs SL, Chandrasekhar S, Chirgadze NY, Clawson DK, Schevitz RW, Smiley DL, Tashjian AH, Zhang F (2000). „Crystal structure of human parathyroid hormone 1-34 at 0.9-A resolution“. J. Biol. Chem. 275 (35): 27238–44. doi:10.1074/jbc.M001134200. PMID 10837469.CS1-одржување: повеќе имиња: список на автори (link)
  5. Costanzo, Linda S. (2007). BRS Physiology. Lippincott, Williams, & Wilkins. стр. 260. ISBN 978-0-7817-7311-9.

ЛитератураУреди

Предлошка:PBB Further reading


Предлошка:PDB Galerija-lat Предлошка:Hormoni-lat