Тироксинот (T4 или тетрајодтиронин) е хормон кој се секретира од штитната жлезда. За синтеза на тироксинот, потребно е присуството на јод, кој се зема од храната. Овој хормон има многубројни функции, но најважна е интензивирањето на метаболитичките процеси во клетките. Зголемената концентрација на тироксин во крвта ја инхибира секрецијата на TRH, и обратно.

Тироксин
Назнаки
51-48-9
ATC код H03AA01
DrugBank APRD00235
3Д-модел (Jmol) Слика
MeSH Thyroxine
PubChem 5819
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Точка на топење
слабо растворлив (0,105 mg·L-1 на 25 °C)
Дополнителни податоци
Освен ако не е поинаку укажано, податоците се однесуваат на материјалите во нивната стандардна состојба (25 °C, 100 kPa)
Наводи

Литература уреди

  1. Harington in: Biochem. J. 1926, 20, 310.