Адреналин

(Пренасочено од Епинефрин)

Адреналинот (или епинефрин) е хормон и невротрансмитер.[1] Тој спаѓа во групата на катехоламини. Тој има повеќе улоги во организмот:

Epinephrine.svg
Adrenaline molecule ball from xtal.png
Систематско (IUPAC)
(R)-4-(1-Хидрокси-2-(метиламино)етил)бензен-1,2-диол
Клинички податоци
Бременосна
категорија
  • AU: A
  • US: C (Ризикот не е отфрлен)
Начин на издавање
  • AU: S4 (само на рецепта)
  • UK: POM (само на рецепт)
  • US: само на рецепт
Начин на
примена
интравенозно, интрамускуларно, интракардио
Фармакокинетички податоци
БиорасположливостNil (орално)
Полувреме на елиминација2 минути
Екскрецијаурина
Идентификатори
CAS-број51-43-4
ATC кодA01AD01 B02BC09 C01CA24 R01AA14 R03AA01 S01EA01
PubChemCID: 838
DrugBankAPRD00450
ChemSpider5611
Хемиски податоци
ФормулаC9H13NO3
Моларна маса183,204 g/mol
  (verify)

БиосинтезаУреди

 

Хемиска синтезаУреди

Адреналин може да се синтетизира од реакцијата на катехол со хлороацетил хлорид, по што следи реакција со метиламин за да се добие кетон, кои се редуцира до саканото хидрокси соединение. Рацемската смеса која се добива може да се одвои со тартаратна киселина.

 

Адреналинот како тема во уметноста и во популарната култураУреди

  • „Adrenaline“ - песна на македонската група „ПМГ Кoлектив“ од 2010 година.[2]

ЛитератураУреди

  1. Cannon, W. B. (1929). American Journal of Physiology. 89: 84–107. Отсутно или празно |title= (help)
  2. www.pmgrecordings.com (пристапено на 3.12.2017)