Гликагон — хормон кој се секретира од алфа- клетките на лангерхансовите островца од панкреасот. Неговата функција е зголемување на концентрацијата на гликоза во крвта (хипергликемија). Значи, во услови на хипогликемија, гликагонот го стимулира разградувањето на гликогенот до гликоза во црниот дроб и синтеза на гликоза од липиди и белковини (најчесто при гладување).

гликагон
Назнаки
АлијасиGCG(53-81)glucagoneglucagon recombinant
Надворешни назнакиGeneCards: [1]
Ортолози
ВидЧовекГлушец
Entrez
Ensembl
UniProt
RefSeq (mRNA)

н/д

н/д

RefSeq (белков.)

н/д

н/д

Место (UCSC)н/дн/д
Пребарување на PubMedн/дн/д
Википодатоци
Прегл./Уред. човечки

Структура

уреди

Гликагонот е полипептид изграден од 29 аминокиселински остатоци.

Наводи

уреди