Список на средновековни тврдини во Македонија

список на статии на Викимедија
(Пренасочено од Тврдини во Македонија)

Ова е список на досега откриени средновековни тврдини и крепости во Република Македонија. Ова се население места од адмнистративна, стопанска, религиозна и културна важност или пак само укрепени населби. Често функцијата им е мешана. Средновековните тврдини и крепости во Македонија грубо се делат на:

Средновековни градови и други утврдени места во Македонија

Ова е азбучна список на тврдините по месности:


Азбучник A Б В Г Д Ѓ Е Ж З Ѕ И Ј К Л Љ М Н Њ О П Р С Т Ќ У Ф Х Ц Ч Џ Ш

АУреди

БУреди

ВУреди

ГУреди

ДУреди

ЕУреди

ЖУреди

ЗУреди

ИУреди

ЈУреди

КУреди

ЛУреди

МУреди

ОУреди

ПУреди

РУреди

СУреди

ТУреди

ЦУреди

ЧУреди

ШУреди


Азбучник A Б В Г Д Ѓ Е Ж З Ѕ И Ј К Л Љ М Н Њ О П Р С Т Ќ У Ф Х Ц Ч Џ Ш

ПоврзаноУреди

Наводи и надворешни врскиУреди