Девини Кули
археолошко наоѓалиште
Девини Кули 14.jpg

Поглед на ѕидините на Девините Кули

Девини Кули is located in Археолошки локалитет во Македонија
Девини Кули
Девини Кули
(Грешка во скриптата: Нема модул наречен „Location map/old“.)
Местоположба 41°32′29.82″N 21°14′16.26″E / 41.5416167° СГШ; 21.2378500° ИГД / 41.5416167; 21.2378500Координати: 41°32′29.82″N 21°14′16.26″E / 41.5416167° СГШ; 21.2378500° ИГД / 41.5416167; 21.2378500
Основни податоци
Име Девини Кули
Место Девич
Општина Македонски Брод
Тип

Археомак 2.0 графички знак (градиште).svg градиште

Период доцноантичко време
среден век
Портал „Археологија“  • Проект „Археомак“

Девини Кулиархеолошко наоѓалиште на два километри јужно од поречкото село Девич. Се наоѓа на околу седум километри до Македонски Брод, во насоката кон Самоков. Тврдината се наоѓа на рид што се издигнува на височина од околу 75 метри над коритото на реката Треска. На ова место, реката прави голем завој и го оградува градиштето од три страни.

МестоположбаУреди

есниот карпест гребен „Девини Кули” се издига 75 м високо над реката Треска на надморска височина од 596 метри, еден км југоисточно од селото Девич. Реката скршнува во голем лак околу него[1]. Пристапен е лесно од запад, преку тесното седло каде што поминувал стариот пат СкопјеБрод (— КичевоОхрид); на ова седло се одвојувал патот кон Прилеп[1].

ПреданиеУреди

Според легендата, во кулите живееле две од четирите сестри на Крале Марко, Дева и Пешна. Првата живеела во кулата која била најсилно бранета тврдина во целиот регион, додека втората живеела во тврдината на влезот од пештерата Пешна.[2]

ИсторијаУреди

Средновековниот град, наречен Девич, го наследил античкиот како најдобро утврдено градиште на реката Треска. Изграден е по српското освојување кон крајот на XIII или XIV век. Рударството тогаш силно се развило и градот бил економски центар на регионот. По османлиското освојување, рударството згаснало и административниот центар на областа Порече бил преместен јужно кон Македонски Брод. Самиот град Девич не е споменат во османлиските документи, што укажува дека тој исчезнал[1].

НаодиУреди

 
Ѕидините на Девини Кули

Местото претставува градиште од доцноантичко време и среден век. Најстарите остатоци се забележуваат на гребенот каде била изградена укрепена населба во античко време[1]. Во доцната антика бил изграден ѕид со малтер, чии што остатоци наместа се гледаат под средновековниот ѕид. На јужната падина и во источното подножје, до реката, се простирало неукрепено подградие со големина од 3 ха. Наоди: хеленистичка, римска и доцноантичка керамика, хеленистички и римски монети заклучно со 6. век. Насекаде лежи големо количество згура од топено железо и олово[1]. Оваа рударска населба е нај-голема во Порече и претставувала несомнено средиште на регионот во стопанска и управна смисла.

Крепоста што денес се гледа на врвот на гребенот носи градежни белези на 13.—14. век[1]. Градежниот слог е плочест, армиран со бројни дрвени греди (сантрач). Укрепениот простор имал димензии 160 х 52 м (0,7 ха)[1]. Поделен е со напречен ѕид во два дела. Во центарот на крепоста стоела главната кула (донжон), со димензии 8 x 8,5 м и висока, денес, до 5 метри[1]. На зарамнетиот врв се зачувани многу делови од одбранбен ѕид кој околу врвот оградувал простор со димензии од 150 x 80 метри. Во внатрешноста на тврдината има две кули од кои едната има зачувани ѕидови и до височина од пет метри. Бедемот и кулите се градени од кршен камен и варов малтер и се дебели 1,5 метар. Во горниот дел на тврдината има голем резервоар за вода. Во јужното подножје, непосредно веднаш до левиот брег на Треска е зачувана квадратна градба чии ѕидови се високи до пет метри, а месното население ја нарекува Занданот[3]. По површината на тврдината, како и на сите страни на падините, се среќаваат остатоци од градежен материјал, покривни ќерамиди, фрагменти од керамички садови, питоси.[4]. Просторот на подградието има големина од 2,5 ха. Покриен е со остатоци од некогашните куќи, со парчиња од средновековна керамика и ковано железо (клинци и кламфи, ножови и др.), многу железна згура и парчиња сурово железо[1]. Позначајни наоди: дел од бронзен крст — енколпион, прстен (10.—12. век), монети — бакарни скифати од 13. век (бугарски и латински имитации), српски сребрени пари од 14. век[1].

Средновековна цркваУреди

  Главна статија: „Девичка Црква.

Во јужното подножје на ридот веднаш до самите карпи под ѕидините, постои и голема градба на средновековна црква со купола во рушевини, околу која се наоѓаат и селските гробишта на селото Девич. За црквата која е доста забележителна според архитектонскиот стил на градба (налик на Св. Андреја и Св. Никола - Шишевски на Матка) може да се претпостави дека е изградена во 14 век, додека меѓу мештаните на Девич, постои предание дека нејзините најстари темели потекнуваат од 7 век[3]. Црквата е прекрасно градена. Градбата на црквата е доста голема, таа е трикорабна со форма на впишан крст, кружна купола и апсида, со ѕидови високи до 4 метри. За жал, не се зачувани никакви фрески, дел од покривот е веќе срушен под дејство на атмосферските влијанија и е неопходна интервенција за зачувување на ова културно наследство.

ГалеријаУреди

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 1,7 1,8 1,9 Микулчиќ, Иван (1996). Средновековни градови и тврдини во Македонија. Скопје: Македонска академија на науките и уметностите. стр. 154. http://www.promacedonia.org/im3/im_brod.htm. 
  2. Александар Матески, „Девини кули и Пешна“, Економија и бизнис, год. 18, бр. 210/211, декември 2015/јануари 2016, стр. 136-137.
  3. 3,0 3,1 Според кажување на жители од с.Девич. Забележале Марио Шаревски и Дарко Стојчески, на 20.10.2019
  4. Коцо, Димче (1996). Археолошка карта на Република Македонија. Скопје: МАНУ. ISBN 9789989101069.