Отвори го главното мени

Статуа е скулптура во некоја форма претставувајќи личност или личности, животно или настан, најчесто целосни, а не по делови како што на пример се бистите и речиси секогаш во вистинска големина а некогаш и поголеми.

Статуата како тема во уметностаУреди

НаводиУреди

  1. Viljem Batler Jejts, Kula. Beograd: Beogradski izdavačko-grafički zavod, 1978, стр. 174-176.