Прстен — тркалезна лента, обично од метал, што се носи како украсен накит на прстите.

Прстен

Прстенот како тема во уметноста и во популарната култура уреди

  • „Волшебниот прстен“ — естонска народна приказна.[1]
  • „Три прстени“ — српска народна приказна.[2]
  • „Прстен“ — песна на српската рок-група Партибрејкерс од 1988 година.[3]

Наводи уреди

  1. Волшебниот прстен - Естонски народни приказни. Наша книга, Скопје, 1969, стр. 20-27.
  2. Волшебни сказни на балканските народи. Скопје: Просветно дело, Редакција „Детска радост“, 2004, стр. 69-72.
  3. Discogs, Partibrejkers ‎– Partibrejkers II (пристапено на 17.9.2021)