Збор е најмалата единица во јазикот. Зборовите имаат значење и фонетска вредност. Зборот се гради од гласови (во говорот) и букви (во пишан текст). Зборот може да се гради од еден или повеќе гласови (букви) и неговата одлика е дека има значење. Со комбинирање на зборови се градат посложени форми: фрази и реченици. Посложените форми на зборови, користени според правила формираат еден јазик.

Букви и зборови

Зборот како тема во уметноста и во популарната култура уреди

Зборот како тема во книжевноста уреди

Зборот како тема во музиката уреди

 • „Напад на зборови“ (англиски: Word Attack) — песна на американската панк-рок група Адолесентс (Adolescents) од 1981 година.[18]
 • „Зборови волшебни“ — песна на македонската рок-група Архангел од 1993 година.[19]
 • „Зборови“ (англиски: Words) — песна на американската поп-група Би Џис (Bee Gees).[20]
 • „Крајот на зборовите“ (англиски: The End Of Words) — песна на британската група Дед кен денс (Dead Can Dance) од 1990 година.[21]
 • „Зборовите (не доаѓаат лесно)“ (Words (Don't come easy)) — песна на пејачот Ф. Р. Давид (F. R. David).[22]
 • „Зборови (меѓу редовите на времето)“ (англиски: Words (Between The Lines Of Age)) — песна на американскиот рок-музичар Нил Јанг (Neil Young) од 1972 година.[23]
 • „Нема повеќе зборови“ (англиски: No More Words) — песна на швајцарската електро-поп група Јело (Yello) од 1983 година.[24]
 • „Зборовите сами говорат“ (српски: Reči same govore) — песна на српската рок-група Обојени програм од 1990 година.[25]

Зборот како тема во филмот уреди

Наводи уреди

 1. Давид Албахари, Опис смрти. Београд: Српска књижевна задруга, 2004, стр. 136-140.
 2. Николина Андова, Влезот е од другата страна, Темплум, Скопје, 2013.
 3. Ана Бунтеска, Колку е потребно за среќа. Скопје: Матица Македонска, 2016, стр. 172-173.
 4. Никола Ј. Вапцаров, Песни. Скопје: Македонска книга, Мисла и Култура, 1988, стр. 121.
 5. Очудувања 1-2. Скопје: Бегемот, 2018, стр. 131-134.
 6. Блаже Конески, Збор и опит 1. Скопје: Арс Ламина - публикации, Арс Либрис, 2021, стр. 68.
 7. Блаже Конески, Збор и опит 1. Скопје: Арс Ламина - публикации, Арс Либрис, 2021, стр. 122.
 8. Поетска читанка: Избор од македонската и светската поезија за деца, Просветно дело, Редакција „Детска радост“, Скопје, 2005, стр. 54-55.
 9. Видое Подгорец, И сончогледите спијат. Скопје: Македонска книга, Детска радост, Култура, Мисла, Наша книга, 1990, стр. 10.
 10. Јунак над јунаци, Култура, Скопје, 1967.
 11. Поетска читанка: Избор од македонската и светската поезија за деца, Просветно дело, Редакција „Детска радост“, Скопје, 2005, стр. 77.
 12. Savremena poljska poezija. Beograd: Nolit, 1964, стр. 39-40.
 13. Zbignjev Herbert, Izabrane pesme. Beograd: Treći trg – Čigoja štampa, стр. 263-264.
 14. Savremena poljska poezija. Beograd: Nolit, 1964, стр. 189-190.
 15. Vislava Šimborska, Izabrane pesme. Beograd: Treći trg, 2014, стр. 310.
 16. Ацо Шопов, Небиднина. Скопје: Македонска книга, 1967, стр. 7.
 17. Ацо Шопов, Небиднина. Скопје: Македонска книга, 1967, стр. 8.
 18. Discogs, Adolescents ‎– Adolescents (пристапено на 3.12.2021)
 19. Архангел, Архангел 1. Litium Records 001, 2000.
 20. YouTube, Bee Gees - Words (with lyrics) (пристапено на 12.9.2017)
 21. Discogs, Dead Can Dance ‎– Aion (пристапено на 15.7.2020)
 22. YouTube, FR David Words (Don't Come Easy subtitulada (пристапено на 12.9.2017)
 23. Discogs, Neil Young – Harvest (пристапено на 30.5.2021)
 24. Discogs, Yello ‎– You Gotta Say Yes To Another Excess (пристапено на 4.6.2021)
 25. YouTube, Obojeni program - Najvažnije je biti zdrav (пристапено на 21.10.2021)
 26. IMDb, A Thousand Words (2012) (пристапено на 10.1.2019)