Список на електрани во Македонија

список на статии на Викимедија

Ова е список на електроцентрали во Македонија.[1]

ХидроцентралиУреди

Централа Место Координати Моќност (MW) Статус
ХЕ Тиквеш Кавадарци 41°24′17.07″N 21°56′11.18″E / 41.4047417° СГШ; 21.9364389° ИГД / 41.4047417; 21.9364389 (ХЕ Тиквеш) 116 Оперативна
ХE Вруток (дел од ХС „Маврово“) Вруток 150 Оперативна
ХЕ Врбен (дел од ХС „Маврово“) Врбен 12,8 Оперативна
ХЕ Равен (дел од ХС „Маврово“) Равен 19,2 Оперативна
ХE Шпилје Дебар 41°29′36″N 20°30′11″E / 41.49333° СГШ; 20.50306° ИГД / 41.49333; 20.50306 (ХE Шпилје) 84 Оперативна
ХE Козјак Скопје 41°52′49″N 21°11′30″E / 41.88028° СГШ; 21.19167° ИГД / 41.88028; 21.19167 (ХE Козјак) 80 Оперативна
ХE Света Петка Скопје 41°55′29″N 21°15′50″E / 41.92472° СГШ; 21.26389° ИГД / 41.92472; 21.26389 (ХE Света Петка) 36,4 Оперативна
ХE Глобочица Струга 42 Оперативна

Мали хидроцентралиУреди

Централа Место Координати Моќност (MW) Статус
ХE Калиманци Кочани 13,8 [2] Оперативна
ХE Матка Скопје 9,6 [2] Оперативна
ХE Пена Тетово 3,3 [2] Оперативна
ХE Сапунчица Битола. 2,9 [2] Оперативна
ХE Песочани Охрид 2,9 [2] Оперативна
ХE Зрновци Кочани 1,6 [2] Оперативна
ХE Дошница Демир Капија 5,1 [2] Оперативна
ХE Богомила Велес / Оперативна
ХE Попова Шапка Тетово 4,8 [2] Оперативна
ХE Турија Струмица 2 [2] Оперативна
ХE Модрич Струга / Оперативна
ХE Белица 1 Струга / Оперативна
ХE Белица 2 Струга / Оперативна
ХE Охрид 1 Охрид / Оперативна
ХE Охрид 2 Охрид / Оперативна
ХE Охрид 3 Охрид / Оперативна
МХЕ „Градечка Река“ Виница 0,7 Оперативна

ТермоцентралиУреди

Централа Место Координати Моќност (MW) Статус
ТЕ РЕК Битола Новаци, Битола 41°03′23″N 21°28′48″E / 41.05639° СГШ; 21.48000° ИГД / 41.05639; 21.48000 (ТЕ РЕК Битола) 675 Оперативна
ТЕ Осломеј Осломеј, Кичево 125 Оперативна
ТЕ Неготино Неготино 41°29′02″ СГШ 22°05′21″ ИГД 215 Неактивна

Ветерни електраниУреди

Централа Место Координати Моќност (MW) Статус
ПВЕ „Богданци“[3] Богданци 36,8 Оперативна

НаводиУреди

  1. 50 години македонско електростопанство, Скопје, 1995
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 2,6 2,7 2,8 „Производство“. ЕВН Македонија.
  3. ЕЛЕМ „Енергија од ветер“

Надворешни врскиУреди