ХЕЦ „Попова Шапка“

ХЕЦ „Попова Шапка“ е мала хидроцентрала на Шар Планина.

Хидроцентралата е во погон од 1993 година. Има четир агрегата со пелтон турбини и инсталирана моќност од 4,78 MW.[1][2]

Наводи

уреди
  1. Ј.П. Електростопанство на Македонија, 50 години македонско електростопанство, Скопје, 1995;
  2. esmak.com.mk Архивирано на 21 април 2008 г., Ј.П. Електростопанство на Македонија, Скопје, пребарано на 28 август 2010