ХЕЦ „Песочани“ е мала хидроцентрала на Песочанска Река покрај селото Песочани, помеѓу Кичево и Охрид.

Хидроцентралата е во погон од 1951 година. Има два агрегата со пелтон турбини и инсталирана моќност од 2,74 MW.[1][2]

Наводи уреди

  1. Ј.П. Електростопанство на Македонија, 50 години македонско електростопанство, Скопје, 1995;
  2. esmak.com.mk Архивирано на 21 април 2008 г., Ј.П. Електростопанство на Македонија, Скопје, пребарано на 28 август 2010