ХЕЦ „Турија“ е мала хидроцентрала во близина на Струмица.

Хидроцентралата е во погон од 1985 година.

Има два агрегата со францис турбини и инсталирана моќност од 2 MW.[1][2]

Наводи

уреди
  1. Ј.П. Електростопанство на Македонија, 50 години македонско електростопанство, Скопје, 1995;
  2. esmak.com.mk Архивирано на 21 април 2008 г., Ј.П. Електростопанство на Македонија, Скопје, пребарано на 28 август 2010