ХЕЦ „Зрновци“

ХЕЦ „Зрновци“ е мала хидроцентрала на Зрновска река, во близина на селото Зрновци, недалеку од Кочани.

Хидроцентралата е во погон од 1950 година. Има два агрегата со пелтон турбини и инсталирана моќност од 1,26 MW.[1][2]

НаводиУреди

  1. Ј.П. Електростопанство на Македонија, 50 години македонско електростопанство, Скопје, 1995;
  2. esmak.com.mk Архивирано на 21 април 2008 г., Ј.П. Електростопанство на Македонија, Скопје, пребарано на 28 август 2010