Ракомет на Летните олимписки игри 2008 - мажи

Машкото ракометно натпреварување на Летните олимписки игри 2008 се одржа од 10 до 24 август, во Олимпискиот Спортски Центар Гимназиум и Националниот Стадион во Пекинг. Дванаесет нации завземаа учество на овој турнир.

Ракомет на Летните олимписки игри 200 - мажи
Податоци за првенството
Домаќини Кина
Траење9 август - 24 август
Репрезентации12 (од 5 конфедерации)
Одржувалишта(во 1 град-домаќин)
Конечен исход
Прваци Франција
Второпласиран Исланд
Третопласиран Шпанија
Четвртопласиран Хрватска
Ракомет на
Летните олимписки игри 2008
Handball pictogram.svg
Турнир
мажи  жени
Екипи
мажи  жени

Најдобрите четири тимови од секоја група продолжуваат во четврт-финалната фаза, а додека пак тимовите коишто завршиле 5-ти или 6-ти завршуваат од 9-то па сè до 12-то место според нивните резултати кои ги постигнале за време на групната фаза. Губитниците од четврт-финалните натпревари разигруваат за места од 5 до 8 со истион елиминациски систем како победниците од четврт-финалето.

Ова натпреварување беше последно на Летните олимписки игри 2008.

КвалификацииУреди

Натпреварување Дата Домаќин Слободни места Квалификуван
Домаќин - - 1   Кина
Светско првенство 19 јан - 4 фев, 2007   Германија 1   Германија
Европско првенство 17-27 јануари 2008   Норвешка 1   Данска
Азиски Квалификациски Турнир 30 јануари 2008   Токио 1   Јужна Кореја
Африканско првенство 10-17 јануари 2008   Ангола 1   Египет
Пан Американски игри 14-29 јуни 2007   Рио де Жанеиро 1   Бразил
Олимписки Квалификациски Турнир 1 30 мај - 1 јун, 2008   Вроклав 2   Полска
  Исланд
Олимписки Квалификациски Турнир 2 30 мај - 1 јун, 2008   Париз 2   Франција
  Шпанија
Олимписки Квалификациски Турнир 3 30 мај - 1 јун, 2008   Задар 2   Хрватска
  Русија
TOTAL 12
 
Полска-Иланд Олимписки игри Пекинг 2008
Квалификациски турнири

Прелиминарна фазаУреди

Влечење за групиУреди

Влечењето за групи се одржа на 16 јуни 2008 година.

Шешир 1 Шешир 2 Шешир 3 Шешир 4 Шешир 5 Шешир 6
  Германија   Данска   Хрватска   Јужна Кореја   Шпанија   Египет
  Полска   Франција   Русија   Кина   Исланд   Бразил

Група AУреди

Тим Нат Поб Нер Пор ДГ ПГ ГР Пое
  Франција 5 4 1 0 148 115 33 9
  Полска 5 3 1 1 147 128 19 7
  Хрватска 5 3 0 2 140 115 25 6
  Шпанија 5 3 0 2 152 145 7 6
  Бразил 5 1 0 4 129 153 -24 2
  Кина 5 0 0 5 104 164 -60 0

Сите времиња се според Кинеското стандарно време (UTC+8)

10 август
09:00
Хрватска   31–29   Шпанија Олимписки Спортски Центар Гимназиум
Судии: Леме (ГЕР), Улрих (ГЕР)
Лачковиќ, Џомба 5 Извештај Гарсија 8

10 август
14:00
Франција   34–26   Бразил Олимписки Спортски Центар Гимназиум
Судии: Дин (РОМ), Дину (РОМ)
Гираул 7 Извештај Ертел 5

10 август
19:00
Полска   33–19   Кина Олимписки Спортски Центар Гимназиум
Судии: Карабаски (ИРА), KOладузан (ИРА)
Јурасик 8 Извештај Жу, Хао, Тијан, Ванг, Куи 3

12 август
9:00
Бразил   14–33   Хрватска Олимписки Спортски Центар Гимназиум
Судии: Ѓединг (ДАН), Хансен (ДАН)
Ертел, Суза 3 Извештај Џомба 7

12 август
14:00
Кина   19–33   Франција Олимписки Спортски Центар Гимназиум
Судии: Канбро (ШВЕ), Клаесон (ШВЕ)
Хао 5 Извештај Абало, Гигоу, Карабатиќ 5

12 август
15:45
Шпанија   30–29   Полска Олимписки Спортски Центар Гимназиум
Судии: Чернега (РУС), Поладенко (РУС)
Рокас 7 Извештај Јурасик, Лиевски 4

14 август
10:45
Полска   28–25   Бразил Олимписки Спортски Центар Гимназиум
Судии: Карабаски (ИРА), Kоладузан (ИРА)
Јурецки, Тлужински 6 Извештај Рибеиро 7

14 август
15:45
Кина   22–36   Шпанија Олимписки Спортски Центар Гимназиум
Судии: Елмоамли (ЕГИ), Шабан Али (ЕГИ)
Куи 5 Извештај Томас 7

14 август
20:45
Франција   23–19   Хрватска Олимписки Спортски Центар Гимназиум
Судии: Чернега (РУС), Поладенко (РУС)
Гиле 7 Извештај Џомба 5

16 август
09:00
Бразил   29–22   Кина Олимписки Спортски Центар Гимназиум
Судии: Елмоамли (ЕГИ), Шабан Али (ЕГИ)
Рибеиро, Лауреано 5 Извештај Куи, Куи 4

16 август
14:00
Франција   28–21   Шпанија Олимписки Спортски Центар Гимназиум
Судии: Леме (ГЕР), Улрих (ГЕР)
Гиле 6 Извештај Гарсија 7

16 август
19:00
Хрватска   24–27   Полска Олимписки Спортски Центар Гимназиум
Судии: Ѓединг (ДАН), Хансен (ДАН)
Џомба 7 Извештај Тлужински 7

18 август
10:45
Шпанија   36–35   Бразил Олимписки Спортски Центар Гимназиум
Судии: Баум (ПОЛ), Горлачик (ПОЛ)
Ромеро 8 Извештај Пачеко Фиљо 12

18 август
15:45
Хрватска   33–22   Кина Олимписки Спортски Центар Гимназиум
Судии: Карабаски (ИРА), KOладузан (ИРА)
Шпрем 8 Извештај Хао 6

18 август
20:45
Полска   30–30   Франција Олимписки Спортски Центар Гимназиум
Судии: Лиудовик (УКР), Вакула (УКР)
Јурецки 7 Извештај Карабатиќ 8

Група BУреди

Тим Нат Поб Нер Пор ДГ ПГ ГР Пое
  Јужна Кореја 5 3 0 2 122 129 -7 6
  Данска 5 2 2 1 137 131 6 6
  Исланд 5 2 2 1 151 146 5 6
  Русија 5 2 1 2 136 131 5 5
  Германија 5 2 1 2 126 130 -4 5
  Египет 5 0 2 3 127 132 -5 2

Сите времиња се според Кинеското стандарно време (UTC+8)

10 август
10:45
Русија   31–33   Исланд Олимписки Спортски Центар Гимназиум
Судии: Крстиќ (СЛО), Љубиќ (СЛО)
Игропуло 9 Извештај Гудјонсон 12

10 август
15:45
Германија   27–23   Јужна Кореја Олимписки Спортски Центар Гимназиум
Судии: Канбро (ШВЕ), Клаесон (ШВЕ)
Краус 7 Извештај Чо 7

10 август
20:45
Данска   23–23   Египет Олимписки Спортски Центар Гимназиум
Судии: Борд (ФРА), Бај (ФРА)
Кристијансен 6 Извештај Ел Ахмар 8

12 август
10:45
Египет   27–28   Русија Олимписки Спортски Центар Гимназиум
Судии: Лиудовик (УКР), Вакула (УКР)
Ел Ахмар 10 Извештај Раствоцев 8

12 август
19:00
Јужна Кореја   31–30   Данска Олимписки Спортски Центар Гимназиум
Судии: Лицис (ЛИТ), Столаровс (ЛИТ)
Јунг 9 Извештај Нодесбо 11

12 август
20:45
Исланд   33–29   Германија Олимписки Спортски Центар Гимназиум
Судии: Борд (ФРА), Бај (ФРА)
Гудјонсон 8 Извештај Краус 13

14 август
09:00
Германија   25–23   Египет Олимписки Спортски Центар Гимназиум
Судии: Крстиќ (СЛО), Љубиќ (СЛО)
Гландорф 7 Извештај Заки 7

14 август
14:00
Јужна Кореја   22–21   Исланд Олимписки Спортски Центар Гимназиум
Судии: Баум (ПОЛ), Горлачик (ПОЛ)
Јон 6 Извештај Гејрсон, Сигурдсон 5

14 август
19:00
Данска   25–24   Русија Олимписки Спортски Центар Гимназиум
Судии: Брето (ШПА), Хуелин (ШПА)
Кристијансен 6 Извештај Черноиванов, Игропуло 6

16 август
10:45
Египет   22–24   Јужна Кореја Олимписки Спортски Центар Гимназиум
Судии: Брето (ШПА), Хуелин (ШПА)
Абд Елсалам 8 Извештај Паек 7

16 август
15:45
Русија   24–24   Германија Олимписки Спортски Центар Гимназиум
Судии: Ѓединг (ДАН), Хансен (ДАН)
Филипов 6 Извештај Краус 6

16 август
20:45
Данска   32–32   Исланд Олимписки Спортски Центар Гимназиум
Судии: Канбро (ШВЕ), Клаесон (ШВЕ)
Нодесбо 6 Извештај Гудјонсон 8

18 август
09:00
Исланд   32–32   Египет Олимписки Спортски Центар Гимназиум
Судии: Дин (РОМ), Дину (РОМ)
Сигурдсон 10 Извештај Заки 9

18 август
14:00
Русија   29–22   Јужна Кореја Олимписки Спортски Центар Гимназиум
Судии: Борд (ФРА), Бај (ФРА)
Раствоцев 6 Извештај Јон 7

18 август
19:00
Германија   21–27   Данска Олимписки Спортски Центар Гимназиум
Судии: Крстиќ (СЛО), Љубиќ (СЛО)
Краус 6 Извештај Боесен 8

Медална фазаУреди

Сите времиња се според Кинеското стандарно време (UTC+8)

  Quarterfinals Semifinals Gold medal game
                           
  A2    Полска 30  
B3    Исланд 32  
  B3    Исланд 36  
  A4    Шпанија 30  
B1    Јужна Кореја 24
  A4    Шпанија 29  
         Исланд 23
       Франција 28
  B2    Данска 24  
A3    Хрватска 26  
  A3    Хрватска 23 Bronze medal game
  A1    Франција 25  
A1    Франција 27      Шпанија 35
  B4    Русија 24   4    Хрватска 29

Четврт-финалеУреди

20 август
12:00
Франција   27 – 24   Русија Олимписки Спортски Центар Гимназиум
Судии: Леме, Улрих (ГЕР)
Нарциз 9 Извештај Кокшаров 5

20 август
14:15
Полска   30 – 32   Исланд Олимписки Спортски Центар Гимназиум
Судии: Борд, Бај (ФРА)
Јачлевски, Тказик 6 Извештај Петерсон 6

20 август
18:00
Данска   24 – 26   Хрватска Олимписки Спортски Центар Гимназиум
Судии: Брето, Хуелин (ШПА)
Кристијансен 6 Извештај Шпрем 7

20 август
20:15
Јужна Кореја   24 – 29   Шпанија Олимписки Спортски Центар Гимназиум
Судии: Ѓединг, Хансен (ДАН)
Јеонг 7 Извештај Рокас 8

КласификацијаУреди

22 август
12:00
Русија   28 – 27   Данска Национална Пекиншка Сала
Судии: Елмоамли, Шабан Али (ЕГИ)
Дибиров 8 Извештај Кристијансен 8

22 август
14:15
Полска   29 – 26   Јужна Кореја Национална Пекиншка Сала
Судии: Канбро, Клаесон (ШВЕ)
Јурасик 7 Извештај Јон 6

ПолуфиналеУреди

22 август
18:00
Франција   25–23   Хрватска Национална Пекиншка Сала
Судии: Чернега, Поладенко (РУС)
Бурдет, Нарциз 6 Извештај Хорват, Шпрем 5

22 август
20:15
Исланд   36–30   Шпанија Национална Пекиншка Сала
Судии: Крстиќ (СЛО), Љубиќ (СЛО)
Сигурдсон, Гејрсон 7 Извештај Рокас 7

Разигрување за 7-мо местоУреди

24 август
8:00
Данска   37–26   Јужна Кореја Национална Пекиншка Сала
Судии: Аирес Менезес (БРА), Апарецидо Пинто (БРА)
Хансен 8 Извештај Ко 10

Разигрување за 5-то местоУреди

24 август
10:15
Русија   28–29   Полска Национална Пекиншка Сала
Судии: Карабаски (ИРА), KOладузан (ИРА)
KOкшаров 10 Извештај Јурасик 6

Трето местоУреди

24 август
13:30
Хрватска   29–35   Шпанија Национална Пекиншка Сала
Судии: Дин (РОМ), Дину (РОМ)
Дувњак 7 Извештај Гарсија, Прието 7

ФиналеУреди

24 август
15:45
Исланд   23–28   Франција Национална Пекиншка Сала
Судии: Леме (ГЕР), Улрих (ГЕР)
Стефансон 5 Извештај Карабатиќ 8

Распоред и статистикиУреди

Класификација
    Франција
    Исланд
    Шпанија
4   Хрватска
5   Полска
6   Русија
7   Данска
8   Јужна Кореја
9   Германија
10   Египет
11   Бразил
12   Кина

Ол Стар ТимУреди

Избран од страна на ИРФ експерти и официјални лица: IHF.info

 

Најдобри голманиУреди

Место Тим % Одбрани Шутеви
1 Јоханес Битер   Германија 41% 70 170
Тиери Омеер   Франција 84 204
3 Мухамед Накиб   Египет 40% 59 149
4 Славомир Шмал   Полска 37% 85 227
5 Давид Баруфет   Шпанија 36% 59 165
Олег Грамс   Русија 91 250
Каспер Хвид   Данска 94 250
Алексеј KOстигов   Русија 31 86
Мајк Сантос   Бразил 52 145
10 Бјоргвин Пал Густавсон   Исланд 33% 75 226
Хан Кјунг-Таи   Јужна Кореја 67 204
Венио Лозер   Хрватска 44 135

Најдобри стрелциУреди

Место Име Тим Голови Шутеви %
1 Хуан Гарсија   Шпанија 49 65 75%
2 Снори Гудјонсон   Исланд 48 77 62%
3 Гудјон Валур Сигурдсон   Исланд 43 66 65%
4 Ларс Кристијансен   Данска 42 59 71%
5 Михаел Краус   Германија 38 65 58%
6 Мариус Јурасик   Полска 37 59 63%
НиKOла Карабатиќ   Франција 69 54%
8 KOнстантин Игропуло   Русија 36 63 57%
Џеспер Нодесбо   Данска 47 77%
10 Бертранд Гил   Франција 35 48 73%
Даниел Нарциз   Франција 69 51%
Алберт Рокас   Шпанија 54 65%

НаводиУреди

External linksУреди