Голман – во ракометот голманот има задача да го заштити голот, односно да делува така што топката да не ја помине гол-линијата.

На шемава е прикажана „одбрана 6-0“, голманот ја зазема позицијата D1.

Тој е единствениот играч кој има право да се движи во својата зона од 6 метри (сино обележена на сликата). Негова улога е да ги запре ударите од играчите на противничката екипа да влезат во влезат во голот. Играчите на оваа позиција се високи околу 2 метра (висина на голот) и имаат голема еластичност за да можат да ги покриваат ударите по ќошовите, со раце и со нозе.

Познати голмани

уреди
 
Борко Ристовски во одбрана на голот на Барселона

Познати голманки

уреди
 
Француската голманка Амандин Лејно од 2013 до 2018 го бранела голот на ЖРК Вардар

Поврзано

уреди