Крило – во ракометот е играч чија позиција е на страните, долж аут-линијата. Се разликува лево и десно крило во зависност на која страна игра.

На шемава е прикажана „одбрана 6-0“, крилата ги заземаат позициите А1 и А5 во напад и D2 и D7 одбрана.

Вообичаено левото крило е десничар, а десното левучар за да може максимално да се отвори при шутирање на голот. Исто така обично крилата се најмалите играчи, но тие се многу брзи (специјалисти за противнапади), експлозивни (шутот од крила и кунг футо изискуваат големо и долго истегнување) и голема еластичност на движење и на дланката (крилата често изведуваат шутеви „фелш“ и „сув лист“)

При изведување напад, крилата имаат улога што повеќе да се држат до аут-линијата за да ја развлечат одбраната во ширина. Исто така тие се вовлекуваат во противничката одбрана во улога на втор пикер, што може значително да ја дезорганизира противничката одбрана. Кога противничката екипа ќе ја изгуби топката во напад, крилото има улога што побрзо да истрча кон противничкиот гол за да ја прими топката од некој од своите соиграчи и да постигне гол од противнапад.

Познати крила (мажи) уреди

Леви крила уреди

Десни крила уреди

Познати крила (жени) уреди

Леви крила уреди

Десни крила уреди

Поврзано уреди