Проломеј I или Птоломеј од Алор бил регент на Македонија од 368 до 365 п.н.е. Извршил атентат врз неговиот претходник Александар II за да ја заземе власта. Владеел како регент за младиот Пердика III сѐ додека Пердика не го убил во 365 п.н.е. Се верува дека е роден во некогашното село во Егејска Македонија, Калјани (Алорес).

Според Хамонид, тој бил помладиот син на Аминта II „Малиот“, кому Аминта III му ја дава својата ќерка Евриноја за жена.

Претходник
Александар II
Крал на Античка Македонија
368–365 п.н.е.
Наследник
Пердика III