Префектури во Јапонија

Префектурите на Јапонија се најкрупни административни единици во земјата. Постојат 47 префектури: една „метропола“ (都 то) - Токио; една територија (道 до) - Хокаидо; две градски префектури (府 фу) - Осака и Кјото; и уште 43 префектури (県 кен). Овој систем на административна поделба е воведен во 1871 г., за време на Мејџиевата обнова.

Карта на префектурите на Јапонија

На чело на секоја префектура стои непосредно избран управник (知事 чиџи). Уредбите и буџетите ги носи еднодомно собрание (議会, гикај) чии членови се гласаат на мандат од четири години.

Согласно тековниот закон за локална самоуправа, секоја префектура се дели на градови (市 ши) и окрузи (郡 гун). Секој округ понатаму се дели на гратчиња (町 чо или мачи) и села (村 сон или мура). На пример, Хокаидо има 14 потпрефектури кои имаат улога на подружници (支庁 шичо) на префектурната управа. Главниот град Токио е „град-префектура“ со надлежности на двата вида на единици.

Список на префектури уреди

Префектура Јапонски Адм. центар Регион Главен остров Население¹ Површина² Густина³ Окр. Општ. ISO
  Ајчи 愛知県 Нагоја Чибу Хоншу 7.043.235 5.153,81 1.366 7 54 JP-23
  Акита 秋田県 Акита Тохоку Хоншу 1.189.215 11.612,11 102 6 25 JP-05
  Аомори 青森県 Аомори Тохоку Хоншу 1.475.635 9.606,26 154 8 40 JP-02
  Вакајама 和歌山県 Вакајама Кансај Хоншу 1.069.839 4.725,55 226 6 30 JP-30
  Гифу 岐阜県 Гифу Чибу Хоншу 2.107.687 10.598,18 199 9 42 JP-21
  Гунма 群馬県 Маебаши Канто Хоншу 2.024.820 6.363,16 318 7 35 JP-10
  Ехиме 愛媛県 Мацујама Шикоку Шикоку 1.493.126 5.676,44 263 7 20 JP-38
  Ибараки 茨城県 Мито Канто Хоншу 2.985.424 6.095,62 490 7 44 JP-08
  Ивате 岩手県 Мориока Тохоку Хоншу 1.416.198 15.278,51 93 10 33 JP-03
  Ишикава 石川県 Каназава Чибу Хоншу 1.180.935 4.185,32 282 5 19 JP-17
  Јамагата 山形県 Јамагата Тохоку Хоншу 1.244.040 9.323,34 133 8 35 JP-06
  Јамагучи 山口県 Јамагучи Чугоку Хоншу 1.528.107 6.110,76 250 4 19 JP-35
  Јаманаши 山梨県 Кофу Чибу Хоншу 888.170 4.465,37 199 5 27 JP-19
  Кагава 香川県 Такамацу Шикоку Шикоку 1.022.843 1.861,70 549 5 17 JP-37
  Кагошима 鹿児島県 Кагошима Кјушу Кјушу 1.786.214 9.132,42 196 8 43 JP-46
  Канагава 神奈川県 Јокохама Канто Хоншу 8.489.932 2.415,42 3.515 6 33 JP-14
  Кјото 京都府 Кјото Кансај Хоншу 2.644.331 4.612,93 573 6 26 JP-26
  Кочи 高知県 Кочи Шикоку Шикоку 813.980 7.104,70 115 6 34 JP-39
  Кумамото 熊本県 Кумамото Кјушу Кјушу 1.859.451 6.908,45 269 9 45 JP-43
  Мие 三重県 Цу Кансај Хоншу 1.857.365 5.760,72 322 7 29 JP-24
  Мијаги 宮城県 Сендај Тохоку Хоншу 2.365.204 7.285,16 325 10 35 JP-04
  Мијазаки 宮崎県 Мијазаки Кјушу Кјушу 1.170.023 6.684,67 175 6 26 JP-45
  Нагано 長野県 Нагано Чибу Хоншу 2.214.409 12.598,48 163 14 77 JP-20
  Нагасаки 長崎県 Нагасаки Кјушу Кјушу 1.516.536 4.092,80 371 4 21 JP-42
  Нара 奈良県 Нара Кансај Хоншу 1.442.862 3.691,09 391 7 39 JP-29
  Ниигата 新潟県 Ниигата Чибу Хоншу 2.475.724 12.582,37 197 9 30 JP-15
  Оита 大分県 Оита Кјушу Кјушу 1.221.128 5.804,24 210 3 18 JP-44
  Окајама 岡山県 Окајама Чугоку Хоншу 1.950.656 7.008,63 278 10 27 JP-33
  Окинава 沖縄県 Наха Кјушу Рјукју 1.318.281 2.271,30 580 5 41 JP-47
  Осака 大阪府 Осака Кансај Хоншу 8.804.806 1.893,18 4.652 5 43 JP-27
  Сага 佐賀県 Сага Кјушу Кјушу 876.664 2.439,23 359 6 20 JP-41
  Сајтама 埼玉県 Сајтама Канто Хоншу 6.938.004 3.767,09 1.827 8 63 JP-11
  Тојама 富山県 Тојама Чибу Хоншу 1.120.843 4.247,22 264 2 15 JP-16
  Токио 東京都 Шинџуку Канто Хоншу 12.059.237 2.187,08 5.514 1 39 JP-13
  Токушима 徳島県 Токушима Шикоку Шикоку 823.997 4.145,26 199 8 24 JP-36
  Тотори 鳥取県 Тотори Чугоку Хоншу 613.229 3.507,19 175 5 19 JP-31
  Точиги 栃木県 Уцуномија Канто Хоншу 2.004.787 6.408,28 313 5 26 JP-09
  Фукуи 福井県 Фукуи Чибу Хоншу 828.960 4.188,76 198 7 17 JP-18
  Фукуока 福岡県 Фукока Кјушу Кјушу 5.015.666 4.971,01 1.009 12 60 JP-40
  Фукушима 福島県 Фукушима Тохоку Хоншу 2.126.998 13.782,54 154 13 59 JP-07
  Хирошима 広島県 Хирошима Чугоку Хоншу 2.878.949 8.476,95 340 5 23 JP-34
  Хјого 兵庫県 Кобе Кансај Хоншу 5.550.742 8.392,42 661 8 41 JP-28
  Хокаидо 北海道 Сапоро Хокаидо Хокаидо 5.682.950 83.452,47 68 66 180 JP-01
  Чиба 千葉県 Чиба Канто Хоншу 5.926.349 5.156,15 1.149 6 54 JP-12
  Шига 滋賀県 Оцу Кансај Хоншу 1.342.811 4.017,36 334 3 19 JP-25
  Шизуока 静岡県 Шизуока Чибу Хоншу 3.767.427 7.328,61 484 5 35 JP-22
  Шимане 島根県 Мацуе Чугоку Хоншу 761.499 6.707,32 114 5 19 JP-32

Напомени: ¹ податоци од 2000 г.; ² изразено во км2; ³ жители на км2

Карта уреди

 ХокаидоАомориАкитаИватеЈамагатаМијагиФукушимаНиигатаТочигиГунмаИбаракиНаганоСајтамаЧибаТокиоКанагаваТојамаИшикаваГифуФукуиЈаманашиШизуокаАјчиШигаКјотоМиеНараХјогоХјогоВакајамаТоториОкајамаШиманеХирошимаЈамагучиКагаваТокушимаЕхимеКочиФукуокаОитаСагаНагасакиКумамотоМијазакиКагошимаОкинаваТокиоКанагаваОсакаВакајама

Поврзано уреди

Наводи уреди

Надворешни врски уреди