ISO 3166-2:JP е збир од кодови што ги претставуваат имињата на главните административни единици на Јапонија во стандардот ISO 3166-2 на Меѓународната организација за стандардизација (ISO). Кодовите се однесуваат 47-те префектури во земјата.

Секој код се состои од два дела, одделени со цртичка. Првиот гласи „JP“ и се однесува на земјата.[1] Вториот е двоцифрен (01–47) и се однесува на секоја поединечна префектура (бројките се водат според Јапонскиот индустриски стандард за префектури JIS X 0401). Редоследот на задавање на кодовите е географски - од север кон југ.

Кодови уреди

 
Карта на префектурите во Јапонија. Секоја е означена со втората цифра од кодот (без почетни нули).
Код Префектура
JP-01   Хокаидо
JP-02   Префектура Аомори
JP-03   Префектура Ивате
JP-04   Префектура Мијаги
JP-05   Префектура Акита
JP-06   Префектура Јамагата
JP-07   Префектура Фукушима
JP-08   Префектура Ибараки
JP-09   Префектура Точиги
JP-10   Префектура Гунма
JP-11   Префектура Сајтама
JP-12   Префектура Чиба
JP-13   Токио
JP-14   Префектура Канагава
JP-15   Префектура Ниигата
JP-16   Префектура Тојама
JP-17   Префектура Ишикава
JP-18   Префектура Фукуи
JP-19   Префектура Јаманаши
JP-20   Префектура Нагано
JP-21   Префектура Гифу
JP-22   Префектура Шизуока
JP-23   Префектура Ајчи
JP-24   Префектура Мие
JP-25   Префектура Шига
JP-26   Префектура Кјото
JP-27   Префектура Осака
JP-28   Префектура Хјого
JP-29   Префектура Нара
JP-30   Префектура Вакајама
JP-31   Префектура Тотори
JP-32   Префектура Шимане
JP-33   Префектура Окајама
JP-34   Префектура Хирошима
JP-35   Префектура Јамагучи
JP-36   Префектура Токушима
JP-37   Префектура Кагава
JP-38   Префектура Ехиме
JP-39   Префектура Кочи
JP-40   Префектура Фукуока
JP-41   Префектура Сага
JP-42   Префектура Нагасаки
JP-43   Префектура Кумамото
JP-44   Префектура Оита
JP-45   Префектура Мијазаки
JP-46   Префектура Кагошима
JP-47   Префектура Окинава

Поврзано уреди

Наводи уреди

  1. според ISO 3166-1 алфа-2

Надворешни врски уреди