Окајама е главен град во Чугоку регионот на Јапонија. Градот бил основан на 1 јуни 1889 година.

Знаме на Окајама
Местоположба на Окајама на Јапонска мапа

Од 2017 година, градот има проценето население од 720.841 и густина на население од 910 лица на км².

Градот е место на Кораку-ен, познат како еден од првите три традиционални градини во Јапонија и Окајама замокот, кој е рангиран меѓу најдобрите 100 јапонски замоци.

Окајама замокот

Историја уреди

Период на Сенгоку до ерата на Теншо уреди

Пред Муромачи периодот, Окајама беил еден агол на фармата и вклучувал мал замок изграден од Канемицу. Во периодот Сенгоку, Укита Наои го нападнал Окајама и го нападнал замокот за транспортните ресурси и екстензивно обработливо земјиште во регионот. Наои го преобликувал замокот, го изградил стариот пат Санјо до централниот дел на градот на замокот и ги повикал занаетчиите од внатре и надвор од Бизен провинцијата. Окајама станал политички и економски капитал на провинцијата Бизен.

Едо период уреди

Во 1600 година, Укита Хидеие, кој бил син на Наои и господар на Окајама, изгубил во Битката кај Секигахара. Следната година, Кобајакава Хидаки дошол во Окајама и станал феудален господар на Окајама доменот. Хидаки умрел во 1602, меѓутоа, завршувајќи ја линијата Кобајакава. Икеда Тадатугу, кој бил феудалниот господар на доменот Химеџи, станал следниот господар на Окајама. По овој период, со Окајама владеела Икеда до втората половина на 19 век. Продолжувајќи со својот економски развој, Окајама станал еден од десетте најдобри градови во Јапонија во 18 век. Градот Коркуен бил развиен од четвртиот феудален господар, Икеда Цунамаса.

Меиџи обновата на Втората светска војна уреди

На 29 август 1871 година, новата влада на Меиџи на Јапонската империја го заменила традиционалниот систем на феудални домени на Хан (административна поделба) со централизирана власт (префектури на Јапонија). Окајама станал главен град на префектурата Окајама. Во 1889 година, Окајама Сити е основана. Во Meиџи периодот, железничката пруга е изградена во градот Окајама, што во голема мера го подобрило развојот на градот. Окајама станал едно од најважните места во западна Јапонија за транспорт и образование. Кога започнала Втората светска војна, градот Окајама имал базичен камп [[Јапонска армија]]. На 29 јуни 1945, градот бил нападнат од воздушните сили на Армијата на САД со запаливи бомби. Речиси целиот град бил изгорен, а повеќе од 1700 луѓе биле убиени. Окајама страдал од страшна штета во војната, губејќи повеќе од 12.000 домаќинства.

Од Втората светска војна уреди

За време на економскиот бум во Јапонија од 1960-тите, Окајама брзо се развил како еден од најважните градови во регионите на Чугуку и Шикоку. Во 1972 година, Sanyō Shinkansen започнал служба помеѓу страници. Две години подоцна, услугата Шинкансен била проширена на Предлошка:СТН.

Во 1988 година, Сето-Ōhashi мостот бил отворен, и Окајама директно го поврзал со Шикоку преку железница и пат.

Градот станал основен град во 1996 година и назначен град на 1 април 2009 година.

Географија уреди

Градот Окајама се наоѓа во јужниот дел на префектурата Окајама, кој пак се наоѓа во западниот дел на островот Хоншу. Градот се граничи на југ со Внатрешното Јапонско Море. Реката Асахи го преминува Окајама.

Бидејќи Окајама стана назначен град во 2009 година, градот е поделен на четири Оддели на Јапонија ("ку").

Спојувања уреди

Кооима, Мицу и Акаива области оттогаш се распуштени како резултат на овие спојувања.

Клима уреди

Окајама има блага клима во споредба со поголемиот дел од Јапонија. Градот е рангиран како втор најсув и четврти најсончев град во регионот Чугуку. Климата е класифицирана според Купен климатската класификација како влажна суптропска ( Cfa ).

Локалната клима е доволно топлa во текот на целата година за да ги поддржи маслиновите дрвја. Окајама често се нарекува "Сончевата земја" поради нејзините мали дождови.

Земјоделство уреди

Градот се наоѓа во Окајама рамнинаta, каде што се забележуваат производи од ориз, модар патлиџан и бели кинески коприви. Белите праски и грозје се одгледуваат во планинскиот, северен дел од градот.

Индустрија уреди

Во 2005 година, бруто-домашниот производ на градот изнесувал 800 милијарди јени.

Голема Окајама, Урбана област за вработување, има БДП од 63,1 милијарди американски долари од 2010 година. Главните индустрии се машински алати, хемикалии, прехранбени производи и печатење. Конан, областа во јужниот дел на градот, е најразвиената индустриска зона.

Трговија уреди

Окајама е јадрото на градското подрачје, кое ги вклучува градовите Курашики и Соја. Главната комерцијална област е Омотехо, во близина на Окајама замокот и Кораку-ен, и областа околу Окајама станицата. Омотехо има многу покриени марки за шопинг.

Седиштето на Аеон корпорацијата, приватно училиште на англиски јазик со повеќе од 3.000 вработени, се наоѓа во Окајама.

Култура уреди

 
Кораку-ен

Замокот Окајама (наречен "Ујо", што значи "вранарски замок") е изграден во 1597 година од Укита Наое, јапонски феудален господар. Бил уништен со бомбардирање во 1945 година за време на Втората светска војна, но реконструиран во 1966 година.

Кораку-ен, познат како еден од трите најдобри традиционални градини во Јапонија, лежи јужно од замокот. Кораку-ен бил изграден од Икеда Цунамаса над 14 години, а завршил во 1700 година.

Фестивали уреди

Секој август од 1994 Окајама го видел Момотаро Мацури (фестивал), кој е амалгам на три различни фестивали, вклучувајќи го и фестивалот "Ураја" (огре), кој е еден вид танц Јосакои.

Музика и уметност уреди

Окајама има професионален симфониски оркестар, Окајама симфониски оркестар, кој настапува во Окајама симфониската сала.

Постојат многу музеи во градот, вклучувајќи го Окајама префектуралениот музеј, Окајама префектурален музеј на уметноста, Хајашибара Музеј на уметноста, Окајама Ориент музеј, Јумеји Музејот на уметност, и дигиталниот музеј Окајама.

Кујна уреди

Окајама има неколку традиционални јадења. Нихонго, Баразуши јадење направено со суши ориз, содржи свежа риба од сето копно Море. Киби данго (吉 備 団 子) гели како топчиња направени од прашок од просо и ориз, се добро познати слатки од областа.

Медија уреди

"Санјо Шимбун" е локален весник кој служи за поголемата област на Окајама. Постојат шест телевизиски станици кои служат на областа Окајама и дел од префектурата Кагава. Три FM и три AM радио станици служат и на регионот.

Спорт уреди

Окајама има многу спортски тимови. Во последниве години, биле основани одбојка, тим наречен Окајама галеби и фудбалски клуб Фајано Окајама. Во 2009 година, Фајано Окајама ФК доби промоција на Ј. Лига, највисока фудбалска лига во Јапонија.

Едукација уреди

Окајама универзитетот, основан како медицинско училиште во 1870 и основан во 1949 како национален универзитет, е во градот. Денес, Универзитетот Окајама е еден од најголемите универзитети во Окајама, со 11 факултети и шест дипломирани училишта.

Постојат седум приватни универзитети, три колеџи за млади, 24 средни училишта (16 јавни, осум приватни), седум комбинирани помлади / средни училишта (две јавни, пет приватни), 37 средни училишта (36 општински, еден национален) и 93 основни училишта (91 општински, два приватни) во градот.