Ноќ е оној дел од деноноќието кога Сонцето е зајдено. Спротивен поим од ноќ е ден. Во текот на ноќта повеќето луѓе и животни спијат, затоа што не можат да ги извршат повеќето активности без дневно светло. Недостатокот на дневна светлина има влијание на морфолигијата, физиологијата и однесувањето на скоро сите живи организми. Спротивно од тоа некои животни на пример лилјаците се активни претежно во текот на ноќта.

Ноќ

Ноќта како тема во уметноста и во популарната култура уреди

Ноќта се јавува како мотив во бројни дела од уметноста и популарната култура:

Ноќта како мотив во книжевноста уреди

Ноќта како тема во филмот уреди

Ноќта како тема во музиката уреди

Ноќта како тема во класичната музика уреди

Ноќта како тема во популарната музика уреди

 • „Заминување во ноќта“ (хрватски: Odlazak u noć) — песна на хрватската рок-група Азра од 1981 година.[23]
 • „Ноќта на Шарки“ (англиски: Sharkey's Night) — песна на американската музичарка Лори Андерсон од 1984 година.[24]
 • „Утрешна ноќ“ (англиски: Tomorrow Night) — песна на англиската рок-група Atomic Rooster од 1970 година.[25]
 • „Судната ноќ“ (англиски: Judgment Night) — песна на американските групи (Biohazard) и Оникс) (Onyx) од 1993 година.[26]
 • „Во ноќта“ (англиски: In The Night) — песна на американската панк-рок група Bad Religion од 1982 година[27]
 • „Ноќе“ (англиски: Nightime) — песна на американската поп-рок група Биг стар од 1978 година.[28]
 • „Добра ноќ“ (англиски: Good Night) — песна на британската рок-група Битлси од 1968 година.[29]
 • „Ноќна треска“ (англиски: Night Fever) — песна на американската група Би Џиз (Bee Gees) од 1977 година.[30]
 • „Петочна ноќ“ (англиски: Friday night) - песна на американската рок-група Бич Бојс (Beach Boys) од 1967 година.[31]
 • „Зимска ноќ“ (англиски: Winter Night) — песна на американскиот поп-пејач Скот Вокер од 1969 година.[32]
 • „Уште една залудно потрошена ноќ“ (англиски: Another Wasted Night) — песна од истоимениот музички албум на американската хард-кор група Gang Green од 1986 година[33]
 • „Парче ноќ“ (српски: Komad noći) — песна на српската рок-група Goblini од 1994 година.[34]
 • „Доаѓа ноќта“ (англиски: Here comes the night) — албум на групата Them.[35]
 • „Црна ноќ“ (англиски: Black Night) — песна на англиската рок-група Дип Парпл (Deep Purple) од 1970 година.[36]
 • „Крај на ноќта“ (англиски: End of the night) — песна на американската рок-група Дорс (The Doors) од 1967 година.[37]
 • „Ова е таа ноќ“ (англиски: Tonight's The Night) — песна од истоимениот албум на американскиот рок-музичар Нил Јанг (Neil Young) од 1975 година.[38]
 • „Ноќта е моја“ (српски: Noć je moja) — песна на српската рок-група YU Grupa од 1973 година.[39]
 • „Ноќе“ (англиски: Night Time) — музички албум на британската рок-група Килинг џоук (Killing Joke) од 1985 година.[40]
 • „10.15 саботна ноќ“ (англиски: 10.15 Saturday Night) - песна на британската рок-група Кјур (The Cure).[41]
 • „Ваква ноќ“ (англиски: A Night Like This) - песна на британската рок-група Кјур (The Cure).[42]
 • „Полноќ“ (германски: Mitternacht) — песна на германската група Крафтверк (Kraftwerk) од 1974 година.[43]
 • „Ја чувам ноќта од будните“ (српски: Чувам ноћ од будних) — песна на македонската рок-група Леб и сол од 1987 година.[44]
 • „Среде ноќта“ (англиски: In The Middle Of The Night) — песна на британската ска-група Меднес (Madness) од 1979 година.[45]
 • „Ноќ во градот“ (англиски: Night In The City) — песна на канадската музичарка Џони Мичел (Joni Mitchell) од 1968 година.[46]
 • „Ова време на ноќта“ (англиски: This time of night) песна на британската поп-рок група Њу ордер (New Order) од 1985 година.[47]
 • „Ноќ“ — песна на српската рок-група Партибрејкерс од 1985 година.[48]
 • „Бескрајна ноќ“ (англиски: Neverending Night) — песна на британската рок-група Pale Saints од 1992 година.[49]
 • „Донеси ја ноќта“ (англиски: Bring On The Night) — песна на британската рок-група Полис (The Police) од 1979 година.[50]
 • „Ќе биде убава ноќ“ (англиски: It's Gonna Be A Beautiful Night) — песна на американскиот поп-музичар Принс (Prince) од 1987 година.[51]
 • „Полноќен шетач“ (англиски: Midnight Rambler) — песна на британската рок-група Ролинг Стоунс (The Rolling Stones).[52]
 • „Оваа ноќ ми ги отвори очите“ (англиски: This Night Has Opened My Eyes) - песна на британската поп-рок група Смитс (The Smiths) од 1984 година.[53]
 • „Ноќ и ден (Омаж на Кол Портер)“ (англиски: Nite & Day (Hommage À Cole Porter)) - песна на американската музичка група Tuxedomoon од 1978 година.[54]
 • „Наша ноќ“ (хрватски: Naša Noć) - песна на југословенската рок-група Фит од 1988 година.[55]
 • „Бременска ноќ“ (германски: Bremen Nacht) - песна на британската рок-група Фол од 1988 година.[56]
 • „Ноќ во градот“ (хрватски: Noć u gradu) — песна на хрватската рок-група Хаустор од 1981 година.[57]
 • „Ноќва на полноќ“ (англиски: Tonight At Noon) — песна на британската рок-група The Jam од 1977 година.[58]
 • „Долга жешка летна ноќ“ (англиски: Long hot summer night) - песна на рок-групата The Jimi Hendrix Experience од 1970 година.[59]
 • „Темна беше ноќта“ (англиски: Dark Was The Night) - песна на американскиот блуз-музичар Блајнд Вили Џонсон (Blind Willie Johnson).[60]
 • „Топла летна ноќ“ (англиски: A Warm Summer Night) — песна на американската музичка група Chic од 1979 година.[61]

Ноќта како тема во сликарството уреди

Наводи уреди

 1. Славко Јаневски, Глуви команди. Мисла, Скопје, 1966, стр. 48-49.
 2. Savremena poljska poezija. Beograd: Nolit, 1964, стр. 116.
 3. Блаже Конески, Збор и опит 1. Скопје: Арс Ламина - публикации, Арс Либрис, 2021, стр. 132.
 4. Блаже Конески, Збор и опит 1. Скопје: Арс Ламина - публикации, Арс Либрис, 2021, стр. 164.
 5. Блаже Конески, Збор и опит 1. Скопје: Арс Ламина - публикации, Арс Либрис, 2021, стр. 22.
 6. Ѓорѓи Крстевски, Другата страна. Скопје: Бегемот, 2019, стр. 72-80.
 7. Федерико Гарсија Лорка, Неверна жена. Скопје: Македонска книга, Култура, Мисла, Наша книга, 1982, стр. 32.
 8. Desanka Maksimović, Izabrane pesme (peto dopunjeno izdanje). Beograd: BIGZ, 1985, стр. 141.
 9. Desanka Maksimović, Izabrane pesme (peto dopunjeno izdanje). Beograd: BIGZ, 1985.
 10. Владимир Мајаковски, Песме и поеме. Нови Сад: Академска књига, 2015, стр. 8.
 11. Владимир Мајаковски, Песме и поеме. Нови Сад: Академска књига, 2015, стр. 82.
 12. Антологија руске лирике – X-XXI век. Књига II: Прва четвртина – средина XX века (авангарда и социјалистички реализам). Београд: Paidea, 2007, стр. 209.
 13. Антологија руске лирике – X-XXI век. Књига II: Прва четвртина – средина XX века (авангарда и социјалистички реализам). Београд: Paidea, 2007, стр. 86-87.
 14. Антологија руске лирике – X-XXI век. Књига II: Прва четвртина – средина XX века (авангарда и социјалистички реализам). Београд: Paidea, 2007, стр. 74-75.
 15. Миливоје Јовановић, „Песник Борис Пастернак“, во: Борис Леонидович Пастернак, Песме и поеме. Нови Сад: Orpheus, 2011, стр. VIII.
 16. A. S. Puškin, Lirika. Rad, Beograd, 1979, стр. 80.
 17. Savremena poljska poezija. Beograd: Nolit, 1964, стр. 94.
 18. Живко Ст. Ризовски, Дете и светулка. Скопје: Наша книга, 1995, стр. 20.
 19. Антологија руске лирике – X-XXI век. Књига III: Средина XX века – поч. XXI века (неомодернизам, неоавангарда, постмодернизам и нова трагања). Београд: Paidea, 2007, стр. 206-207.
 20. Bruno Šulc, Cimetaste prodavnice. Beograd: Paidea, 2015, стр. 91-101.
 21. Пази се! Доаѓа Cinedays 13. Скопје: Младински културен центар, 2014, стр. 33.
 22. Пази се! Доаѓа Cinedays 13. Скопје: Младински културен центар, 2014, стр. 34.
 23. Sunčana strana ulice, Komuna, CD 1002.
 24. YouTube, Sharkey's Night by Laurie Anderson (пристапено на 12.3.2020)
 25. DISCOGS, Atomic Rooster – Death Walks Behind You (пристапено на 27.11.2021)
 26. DISCOGS, Various ‎– Judgment Night (Music From The Motion Picture) (пристапено на 29.7.2020)
 27. Discogs, Bad Religion ‎– How Could Hell Be Any Worse? (пристапено на 12.12.2021)
 28. Discogs, Big Star – 3rd (пристапено на 4.1.2022)
 29. DISCOGS, The Beatles ‎– The Beatles (пристапено на 27.6.2019)
 30. DISCOGS, Various ‎– Saturday Night Fever (The Original Movie Sound Track) (посетена на 31.3.2019)
 31. YouTube, The Beach Boys - Friday Night (пристапено на 25.8.2017)
 32. Scott Walker – Scott 3 (пристапено на 10.1.2024)
 33. Gang Green – Another Wasted Night (пристапено на 17.2.2023)
 34. Discogs, Goblini – Istinite Priče I Deo (пристапено на 25.10.2022)
 35. Discogs, Bowie* ‎– Pinups (пристапено на 19.4.2020)
 36. Deep Purple in Rock, EMI Records, 7243 8 34019 2 5, 1995.
 37. Discogs, The Doors ‎– The Doors (пристапено на 23.5.2020)
 38. Discogs, Neil Young ‎– Tonight's The Night (пристапено на 23.5.2020)
 39. YouTube, YU Grupa – YU Grupa (1973) (пристапено на 23.11.2022)
 40. Killing Joke – Night Time (пристапено на 25.1.2023)
 41. YouTube, The Cure - 10.15 Saturday Night (пристапено на 26.9.2019)
 42. YouTube, The Cure - A Night Like This (пристапено на 26.9.2019)
 43. DISCOGS, Kraftwerk ‎– Autobahn (пристапено на 29.12.2020)
 44. Leb I Sol ‎– Kao Kakao (пристапено на 4.9.2020)
 45. Madness – One Step Beyond... (пристапено на 7.4.2023)
 46. Joni Mitchell – Song To A Seagull (пристапено на 24.4.2023)
 47. Discogs, New Order ‎– Low-life (пристапено на 9.3.2021)
 48. Partibrejkers ‎– Partibrejkers (пристапено на 17.9.2021)
 49. DISCOGS, Pale Saints – In Ribbons (пристапено на 8.6.2023)
 50. Discogs, The Police – Reggatta De Blanc (пристапено на 7 март 2021)
 51. Prince – Sign "O" The Times (пристапено на 3.10.2023)
 52. YouTube, Midnight Rambler (пристапено на 20.12.2019)
 53. DISCOGS, The Smiths ‎– Hatful Of Hollow (пристапено на 18.7.2019)
 54. DISCOGS, Tuxedomoon ‎– No Tears (пристапено на 9.5.2021)
 55. DISCOGS, Fit (3) ‎– Uz Rijeku (пристапено на 19.8.2020)
 56. Discogs, The Fall ‎– The Frenz Experiment (пристапено на 22.10.2020)
 57. Discogs, Haustor – Haustor (пристапено на 24.12.2022)
 58. The Jam – This Is The Modern World (пристапено на 3.1.2023)
 59. The Jimi Hendrix Experience, Electric Ladyland, Experience Hendrix, MCD 11600, 1997.
 60. DISCOGS, Ry Cooder ‎– Paris, Texas - Original Motion Picture Soundtrack (пристапено на 22.4.2020)
 61. Chic – Risqué (посетено на 25 мај 2022)