Шарл Гуно (17 јуни 1818 - 18 октомври 1893), француски композитор, кој заедно со Камиј Сен-Санс, е главен претставник на класичниот правец на француската музика во 19 век. Компонирал 200 соло-песни, како и црковна музика и ораториуми. Најзначајни се неговите опери: „Ромео и Јулија“, „Фауст“, „Миреј“, „Со сила лекар“, како и обработката на Баховиот „Прв клавирски концерт“.

Гуно на возраст од 22 години, од Доминик Енгр

ЖивотописУреди

ТворештвоУреди

Значење и влијаниеУреди

Музиката на Гуно се споменува во романот „Волшебниот рид“ на германскиот писател Томас Ман, каде главниот лик Ханс Касторп со големо воодушевување слуша плоча на која се снимени неколку делови од опрата „Фауст“.[1]

НаводиУреди

  1. Томас Ман, Чаробни брег. Београд: Просвета, 1956, стр. 795-796.