Ден

единица за време која се состои од 24 часа
(Пренасочено од Деноноќие)

Денединица за време која се однесува на оној дел од деноноќието кој трае од изгрејсонце до зајдисонце.

Денот како тема во уметноста и во популарната култураУреди

Денот како мотив во книжевностаУреди

Денот како мотив во музикатаУреди

 • „Денот на Шарки“ (англиски: Sharkey's Day) - песна на американската музичарка Лори Андерсон од 1984 година.[8]
 • „Ден“ - песна на македонската група „Баклава“ од 2008 година.[9]
 • „Жежок ден во Мексико“ (англиски: Hot Day in Mexico) - песна на македонската група „Бастион“.[10]
 • „Чудни денови“ (англиски: Strange days) - песна од истоимениот албум на американската рок-група „Дорс“ од 1967 година.[11]
 • „Помеѓу деновите“ (англиски: In Between Days) - песна на британската рок-група „Кјур“ (The Cure).[12]
 • Еден ден“ - музички албум на македонската поп-пејачка Тамара Тодевска од 2015 година.
 • „Необичен ден“ (хрватски: Neobičan dan) - песна на хрватската група „Хаустор“.[13]
 • „Последниот ден од нашето познанство“ (англиски: The Last Day Of Our Acquaintance) - песна на ирската поп-рок-музичарка Шинед О'Конор (Sinéad O'Connor) од 1989 година.[14]
 • „Голем ден на север“ (англиски: A Big Day in the North) – песна на британската поп-рок група „Хепи Мандис“ (Happy Mondays) од 1995 година.[15]
 • „Нов ден изгрева“ (New Day Rising) - песна од истоимениот албум на американската рок-група „Хускер Ду“ (Hüsker Dü) од 1985 година.[16]

Денот како мотив во филмотУреди

НаводиУреди

 1. Savremena poljska poezija. Beograd: Nolit, 1964, стр. 85.
 2. Savremena poljska poezija. Beograd: Nolit, 1964, стр. 118.
 3. Italo Kalvino, Kosmikomike: stare i nove. Beograd: Paidea, 2008, стр. 20-28.
 4. Владимир Мајаковски, Песме и поеме. Нови Сад: Академска књига, 2015, стр. 85-86.
 5. Антологија руске лирике – X-XXI век. Књига III: Средина XX века – поч. XXI века (неомодернизам, неоавангарда, постмодернизам и нова трагања). Београд: Paidea, 2007, стр. 25.
 6. Aleksandar Solženjicin, Jedan dan Ivana Denisoviča. Beograd: Paideia, 2006.
 7. Дејвид Николс, Еден ден. Скопје: Три, 2012.
 8. [https://www.youtube.com/watch?v=JHod5t4y7B4 YouTube, Laurie Anderson - Sharkey's Day (пристапено на 4.12.2019)
 9. Baklava, Kalemar, SJF Records 124, 2008.
 10. Bastion works & rew>>works, AG Records, PMG Recordings, Lithium Records.
 11. The Doors, Strange Days, Elektra/Asulum Records, 7559-74014-2, 1975.
 12. YouTube, The Cure - In Between Days (Official Video) (пристапено на 26.9.2019)
 13. [Haustor 1981. 1984. 1985. 1988. City Records, 2006.
 14. YouTube, Sinéad O’Connor - I Do Not Want What I Haven't Got (1989) (пристапено на 29.9.2019)
 15. DISCOGSBlack Grape ‎– It's Great When You're Straight...Yeah (пристапено на 1.9.2019)
 16. Discogs, Hüsker Dü ‎– New Day Rising (пристапено на 1.7.2020)
 17. Пази се! Доаѓа Cinedays 13. Скопје: Младински културен центар, 2014, стр. 34.