Ден

единица за време која се состои од 24 часа

Денединица за време која се однесува на оној дел од деноноќието кој трае од изгрејсонце до зајдисонце.

Земјина ротација е причината за привидното вртење на небесната сфера и промената на денеот и ноќта.

Денот во антикатаУреди

Во Стариот Рим, деноноќието (24 часа) се делело на седум фази:[1]

 1. crepusculum
 2. моментот кога се плалеле факелите (prima face)
 3. време за спиење (con cubium)
 4. време кога не се прави ништо (nox intempesta)
 5. пеење на петлите (gallicinium)
 6. молчење (conticinium)
 7. зора (aurora, vel crepusculum mafutinum)

Денот како тема во уметноста и во популарната култураУреди

Денот како мотив во книжевностаУреди

Денот како мотив во музикатаУреди

 • „Денот на Шарки“ (англиски: Sharkey's Day) - песна на американската музичарка Лори Андерсон од 1984 година.[12]
 • „Ден“ - песна на македонската група Баклава од 2008 година.[13]
 • „Жежок ден во Мексико“ (англиски: Hot Day in Mexico) - песна на македонската поп-група Бастион.[14]
 • „На изгревот од последниот ден“ (српски: U оsvit zadnjeg dana) — песна на српската рок-група Бјесови од 1994 година.[15]
 • „Еден ден“ (англиски: One Day) - песна на исландската поп-музичарка Бјорк (Björk) од 1993 година.[16]
 • „Глупав ден“ (англиски: Dull Day) — песна на австралиската рок-група Брдеј парти (The Birtday Party).[17]
 • „Го проколнувам денот“ (англиски: Rue the Day) - песна на британската рок-група Вандер стаф (The Wonder Stuff) од 1988.[18]
 • „Седум дена премногу долги“ (англиски: Seven Days Too Long) - песна на англиската рок-група Dexys Midnight Runners од 1980 година.[19]
 • „Чудни денови“ (англиски: Strange days) - песна од истоимениот албум на американската рок-група Дорс од 1967 година.[20]
 • „Тиркизни денови“ (англиски: Turquoise Days) — песна на британската рок-група „Echo And The Bunnymen“ од 1981 година.[21]
 • „Последните денови“ (српски: Последњи дани) - песна на српската рок-група Идоли.[22]
 • „Ден без мене“ (англиски: A Day Without Me) — песна на ирската рок-група Ју Ту (U2) од 1981 година.[23]
 • „Последен ден“ (англиски: Final Day) - песна на велшката рок-група Young Marble Giants од 1980 година.[24]
 • „Помеѓу деновите“ (англиски: In Between Days) - песна на британската рок-група Кјур (The Cure).[25]
 • „Ден за прослава“ (англиски: Celebration Day) - песна на британската рок-група Лед Цепелин (Led Zeppelin) од 1970 година.[26]
 • „Последниот ден од нашето познанство“ (англиски: The Last Day Of Our Acquaintance) - песна на ирската поп-рок-музичарка Шинед О'Конор (Sinéad O'Connor) од 1989 година.[27]
 • „Нов ден“ (англиски: A New Day) - песна на канадската рок-музичарка Мери Маргарет О'Хара (Mary Margaret O'Hara) од 1988 година.[28]
 • „Нов ден“ (српски: Нови дан) — песна на српската рок-група Партибрејкерс од 1985 година.[29]
 • „Уште еден шугав ден“ (српски: Још један шугав дан) — песна на српската рок-група Рибља чорба од 1979 година.[30]
 • „Ноќ и ден (Омаж на Кол Портер)“ (англиски: Nite & Day (Hommage À Cole Porter)) - песна на американската музичка група Таксидомун (Tuxedomoon) од 1978 година.[31]
 • Еден ден“ - музички албум на македонската поп-пејачка Тамара Тодевска од 2015 година.
 • „Среќен ден“ (англиски: Happy Day) - песна на американската рок-група Токинг хедс (Talking Heads) од 1977 година.[32]
 • „Нов ден“ (хрватски: Novi Dan) - песна на југословенската рок-група Фит од 1988 година.[33]
 • „Врати го тој проклет ден“ - песна на македонската рок-група Хахаха од 2011 година.[34]
 • „Необичен ден“ (хрватски: Neobičan dan) - песна на хрватската група Хаустор.[35]
 • „Голем ден на север“ (англиски: A Big Day in the North) – песна на британската поп-рок група Хепи Мандис (Happy Mondays) од 1995 година.[36]
 • „Сомотни денови“ (англиски: Velvet Days) - песна на американската рок-музичарка Кристин Херш (Kristin Hersh) од 1994 година.
 • „Нов ден изгрева“ (англиски: New Day Rising) - песна од истоимениот албум на американската рок-група Хускер Ду (Hüsker Dü) од 1985 година.[37]
 • „Во деновите што доаѓаат“ (англиски: In Dayz "2" Come) - песна на американска рап-група Џангл брадерс (Jungle Brothers) од 1989 година.[38]
 • „Нов ден вчера“ (англиски: A New Day Yesterday) - песна на британската рок-група Џетро тал (Jethro Tull) од 1969 година.[39]

Денот како мотив во филмотУреди

НаводиУреди

 1. A. V., „Objašnjenja“, во: Apulej, Zlatni magarac, Dereta, Beograd, 2011, стр. 220.
 2. Savremena poljska poezija. Beograd: Nolit, 1964, стр. 85.
 3. Savremena poljska poezija. Beograd: Nolit, 1964, стр. 118.
 4. Italo Kalvino, Kosmikomike: stare i nove. Beograd: Paidea, 2008, стр. 20-28.
 5. Владимир Мајаковски, Песме и поеме. Нови Сад: Академска књига, 2015, стр. 85-86.
 6. Дејвид Николс, Еден ден. Скопје: Три, 2012.
 7. Борис Леонидович Пастернак, Изабране песме. Нови Сад: Orpheus, 2011, стр. 230-231.
 8. Кочо Рацин, Бели мугри. Скопје: Кочо Рацин, 1963, стр. 3.
 9. Антологија руске лирике – X-XXI век. Књига III: Средина XX века – поч. XXI века (неомодернизам, неоавангарда, постмодернизам и нова трагања). Београд: Paidea, 2007, стр. 25.
 10. Aleksandar Solženjicin, Jedan dan Ivana Denisoviča. Beograd: Paideia, 2006.
 11. Vislava Šimborska, Izabrane pesme. Beograd: Treći trg, 2014, стр. 284-285.
 12. YouTube, Laurie Anderson - Sharkey's Day (пристапено на 4.12.2019)
 13. Baklava, Kalemar, SJF Records 124, 2008.
 14. Bastion works & rew>>works, AG Records, PMG Recordings, Lithium Records.
 15. Discogs, Bjesovi – Bjesovi (пристапено на 24.7.2021)
 16. Discogs, Björk ‎– Debut (пристапено на 10.8.2020)
 17. DISCOGS, The Birthday Party ‎– Prayers On Fire (пристапено на 25.6.2021)
 18. Discogs, The Wonder Stuff – The Eight Legged Groove Machine (пристапено на 18.3.2021)
 19. Discogs, Dexys Midnight Runners ‎– Searching For The Young Soul Rebels (пристапено на 28 февруари 2021)
 20. The Doors, Strange Days, Elektra/Asulum Records, 7559-74014-2, 1975.
 21. Discogs, Echo And The Bunnymen* ‎– Heaven Up Here (пристапено на 26.3.2021)
 22. Idoli, Hi-Fi Centar, CDD 10109, 1996.
 23. Discogs, U2 – Boy (пристапено на 26.5.2021)
 24. Youtube, YOUNG MARBLE GIANTS final day 1980 (пристапено на 15.10.2021)
 25. YouTube, The Cure - In Between Days (Official Video) (пристапено на 26.9.2019)
 26. DISCOGS, Led Zeppelin ‎– Led Zeppelin III (пристапено на 7.1.2021)
 27. YouTube, Sinéad O’Connor - I Do Not Want What I Haven't Got (1989) (пристапено на 29.9.2019)
 28. Discogs, Mary Margaret O'Hara ‎– Miss America (пристапено на 18.3.2021)
 29. Partibrejkers ‎– Partibrejkers (пристапено на 17.9.2021)
 30. Discogs, Riblja Čorba – Kost U Grlu (пристапено на 16.10.2021)
 31. DISCOGS, Tuxedomoon ‎– No Tears (пристапено на 9.5.2021)
 32. DISCOGS, Talking Heads ‎– Talking Heads: 77 (пристапено на 12.5.2021)
 33. DISCOGS, Fit (3) ‎– Uz Rijeku (пристапено на 19.8.2020)
 34. www.moonleerecords.com, Xaxaxa Tango revolucioner (пристапено на 29.11.2020)
 35. Haustor 1981. 1984. 1985. 1988. City Records, 2006.
 36. DISCOGSBlack Grape ‎– It's Great When You're Straight...Yeah (пристапено на 1.9.2019)
 37. Discogs, Hüsker Dü ‎– New Day Rising (пристапено на 1.7.2020)
 38. Discogs, Jungle Brothers ‎– Done By The Forces Of Nature (пристапено на 30 март 2021)
 39. Discogs, Jethro Tull ‎– Stand Up (пристапено на 10.12.2020)
 40. Пази се! Доаѓа Cinedays 13. Скопје: Младински културен центар, 2014, стр. 34.