Младотурците биле турска националистичка реформска партија која била основана во почетокот на XX век во Османлиското Царство. Партијата официјално била позната како Комитет за единство и прогрес (КЕП) и како главна цел на водачите била борба против апсолутната власт на султанот Абдул Хамид II. Така во 1908 година започнала Младотурската револуција која завршила со воспоставување на Втората уставна ера. Младотурците според многумина се одговорни за ерменскиот, асирскиот и грчкиот геноцид.

Знаме на Младотурската револуција

Поврзано

уреди