Допамин

хемиско соединение

Допаминот е невротрансмитер се излачува кај широк спектар на животни, вклучувајќи ги и ’рбетниците и без’рбетниците. Во мозокот, овие феноталамински функции како што се невротрансмитерите, активираат пет видови на допамин рецептори како: Д1, Д2, Д3, Д4 и Д5, и нивни варијанти. Допаминот се произведува во повеќе делови од мозокот, вклучувајќи ја и мозочната црна супстанција и вентралната обвивка. Допамин е исто така хормон лачен од страна на хипоталмусот. Неговата главна функција како хормон, е да го спречи испуштањето на пролактин од предниот резен на хипофизата. Допамин може да се набави и како лек кој делува на симатичкиот нервен систем, создавајќи ефекти како што се зголемување на отчукувањата на срцето и крвниот притисок. Меѓутоа, бидејќи допаминот не може да ја помине крвно-мозочната бариера, допаминот даден како медикамент не влијае директно на централниот нервен систем. За да се зголеми дозата на допамин во мозокот на пациенти со болести како Паркинсоновата болест или осетливост на дистонија, може да се препише леводопа кој е предизвикувач на допамин, затоа што може да ја помине крвно-мозочната бариера.

Допамин
Dopamine2.svg
Dopamine 3D ball.png
Систематско (IUPAC)
4-(2-Aminoethyl)benzene-1,2-diol
Клинички податоци
Заштитени имињаIntropin, Revimine, others
AHFS/Drugs.comConsumer Drug Information
Licence dataUS FDA:врска
Бременосна
категорија
  • US: C (Ризикот не е отфрлен)
Начин на издавање
  • (Само со рецепт)
Начин на
примена
Intravenous injection
Фармакокинетички податоци
МетаболизамALDH, DBH, MAO-A, MAO-B, COMT
ЕкскрецијаRenal
Назнака
CAS-број51-61-6 Yes check.svgОк 62-31-7 (hydrochloride)
ATC кодC01CA04
IUPHAR/BPS940
DrugBankDB00988 Yes check.svgОк
ChemSpider661 Yes check.svgОк
UNIIVTD58H1Z2X Yes check.svgОк
KEGGD07870 Yes check.svgОк
ChEBICHEBI:18243 Yes check.svgОк
ChEMBLCHEMBL59 Yes check.svgОк
Синоними2-(3,4-Dihydroxyphenyl)ethylamine; 3,4-Dihydroxyphenethylamine; 3-hydroxytyramine; DA; Intropin; Revivan; Oxytyramine; Prolactin inhibiting factor; Prolactin inhibiting hormone
Хемиски податоци
ФормулаC8H11NO2
Моларна маса153.18 g/mol
Физички податоци
Густина1.26 g/cm3
Точка на топење128 °C (262 °F)
Точка на вриењеdecomposes
  (провери)