ATC-кодот R01 — „Назални препарати“ е терапевтска подгрупа од Анатомско-терапевтско-хемиска класификација, систем од азбучнобројчени кодови разработен од СЗО за класификација на лековите и други медицински производи. Подгрупата R01 е дел од анатомската група R Дишен систем.[1]

ATC кодови
R Респираторен систем
R01 Назални препарати
R02 Препарати за грло
R03 Лекови за опструктивни болести на дишните патишта
R05 Препарати за кашлица и настинка
R06 Антихистаминици за системска употреба
R07 Други производи за респираторниот систем

Кодовите за ветеринарна употреба (ATCvet кодови) можат да бидат создадени со ставање на буквата Q пред ATC-кодот на повеќето човечки лекови.: QR01...[2]

На национално ниво, ATC-класификацијата може да вклучува и дополнителни кодови кои ги нема на овој список, која е според верзијата на СЗО.

R01A Деконгестанти и други назални препарати за топикална примена

уреди
R01AA02 Циклопентамин
R01AA03 Ефедрин
R01AA04 Фенилефрин
R01AA05 Оксиметазолин
R01AA06 Тетризолин
R01AA07 Ксилометазолин
R01AA08 Нафазолин
R01AA09 Трамазолин
R01AA10 Метизолин
R01AA11 Туаминохептан
R01AA12 Феноксазолин
R01AA13 Тимазолин
R01AA14 Епинефрин
R01AA15 Инданазолин

R01AB Симпатомиметици, комбинации со исклучок на кортикостероиди

уреди
R01AB01 Фенилефрин
R01AB02 Нафазолин
R01AB03 Тетризолин
R01AB05 Ефедрин
R01AB06 Ксилометазолин
R01AB07 Оксиметазолин
R01AB08 Туаминохептан

Наводи

уреди
  1. „ATC-индекс“. Колаборативен Центар за Методологија на Статистиката на Лекови при СЗО.
  2. „ATCvet Индекс“. Колаборативен Центар за Методологија на Статистиката на Лекови при СЗО.