Адренокортикотропен хормон

Адренокортикотропниот хормон или адренокортикотропин ја регулира функцијата на кората на надбубрежните жлезди, од која се лачат хормони кои учествуваат во регулацијата на јаглехидратите, белковините и липидите. Тој стимулира синтеза и секреција на кортикостероиди.