Тирозинот (скратено Tyr или Y )е една од 22 аминокиселини кои се вклучени во синтеза на белковините. Кодони се UAC и UAU. Тирозиннот е неесенцијална аминокиселина чие име потекнува од грчкиот збор „Tyri“ што значи сирење. Имено, за првпат тирозинот е откриен во протеинот казеин кој се наоѓа во сирењето од страна на германскиот хемичар Јустус Фон Либиг во 1846 година.

Тирозин
L-tyrosine-skeletal.png
L-tyrosine-3D-sticks.png
Назнаки
L) 60-18-4 (L) 60-18-4 X mark.svgН
Jmol-3D слики Слика
PubChem 1153
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Освен каде што е поинаку назначено, податоците се однесуваат за материјалите во нивната стандардна состојба (при 25 ° C, 100 kPa)
Наводи

МетаболизамУреди

 
Catecholamine hormones produced from tyrosine metabolism.