Европско првенство во атлетика

Европското првенство во атлетика е натпреварување организирано од страна на Европската Атлетска Федерација. До 2010 се одржувало традиционално на секои четири години, но од 2010 се одржува на секои две години. Кога првенството се одржува во иста година со Летните Олимпикски Игри, не се одржуваат маратонските трки и трките во брзо одење.

Резиме на првенстватаУреди

Година Град Држава Датум
1 1934 Торино   Италија 7–9 септември
2 1938 Париз   Франција 3–5 септември
1938 Виена   Германија 17–18 септември
3 1946 Осло   Норвешка 22–25 август
4 1950 Брисел   Белгија 23–27 август
5 1954 Берн   Швајцарија 25–29 август
6 1958 Стокхолм   Шведска 19–24 август
7 1962 Белград   Југославија 12–16 септември
8 1966 Будимпешта   Унгарија 30 август – 4 септември
9 1969 Атина   Грција 16–21 септември
10 1971 Хелсинки   Финска 10–15 август
11 1974 Рим   Италија 2–8 септември
12 1978 Прага   Чехословачка 29 август – 3 септември
13 1982 Атина   Грција 3–9 септември
14 1986 Штутгарт   Западна Германија 26–31 август
15 1990 Сплит   Југославија 26 август – 2 септември
16 1994 Хелсинки   Финска 7–14 август
17 1998 Будимпешта   Унгарија 18–23 август
18 2002 Минхен   Германија 6–11 август
19 2006 Гетеборг   Шведска 7–13 август
20 2010 Барселона   Шпанија 27 јули – 1 август
21 2012 Хелсинки   Финска 27 јуни – 1 јули
22 2014 Цирих   Швајцарија август
23 2016 Амстердам   Холандија

Табела на медали на сите времиња 1934–2012Уреди

 Место  Земја Злато Сребро Бронза Вкупно
1   СССР 121 109 103 333
2   Обединето Кралство 93 74 80 247
3   Источна Германија 91 82 65 238
4   Германија 83 93 95 271
5   Франција 55 48 47 150
6   Русија 51 47 46 144
7   Полска 38 38 53 129
8   Италија 35 42 39 116
9   Финска 31 29 37 97
10   Шведска 27 36 37 100
11   Шпанија 20 17 27 64
12   Холандија 17 19 13 59
13   Унгарија 16 19 23 58
14   Чехословачка 16 16 27 59
15   Украина 15 22 15 52
16   Бугарија 12 12 12 36
17   Португалија 11 8 8 27
18   Норвешка 9 12 14 35
19   Турција 8 3 3 14
20   Романија 7 21 10 38
21   Белорусија 7 10 9 26
21   Белгија 7 10 9 26
23   Грција 7 3 9 19
24   Југославија 6 6 3 15
25   Чешка 5 7 5 17
26   Швајцарија 4 10 9 23
27   Данска 3 6 4 13
28   Ирска 3 6 2 11
29   Естонија 3 4 2 9
30   Латвија 3 2 2 7
31=   Хрватска 3 1 1 5
31=   Исланд 3 1 1 5
33   Австрија 2 1 3 6
34   Словенија 2 1 1 4
35   Израел 2 0 0 2
36   Литванија 1 2 3 6
37   Словачка 1 1 0 2
38   Србија 0 2 1 3
39   Луксембург 0 1 0 1
40=   Азербејџан 0 0 1 1
40=   Молдавија 0 0 1 1
Total 818 821 819 2458

Надворешни врскиУреди