Брзо одење е атлетска дисциплина која подразбира трка со основниот чекор, односно напредување со чекорот. Постојат две основни правила кај брзото одење:

  1. Едно стапало на тркачот (одачот) мора мора секогаш да биде во допир со подлогата, и по тоа се разликува од трчањето (кај трчањето двете нозе се во воздухот);
  2. Ногата која иде напред мора да биде испружена кај коленото, т.е. незавиткана, сè до моментот на враќање на ногата во вертикална положба;
Натпревар во брзо одење

Дисциплини

уреди

Вообичаени дисциплини се:

  • 10 километри - за млади категории и постари јуниори;
  • 20 килoметри - за мажи и жени;
  • 50 километри - за мажи (најдолга олимписка дисциплина).

Надворешни врски

уреди